Aflăm “Unde este Anne Frank”, din 20 mai în cinematografe

Unde este Anne Frank, bazat pe Jurnalul scris de Anne Frank, la cinema din 20 mai

Kitty, prietena imaginară căreia Anne Frank i-a dedicat faimosul său Jurnal, prinde viață în Amsterdamul zilelor noastre, într-un film regizat de Ari Folman. Regizorul a fost selecționat de trei ori la Cannes, inclusiv pentru Where Is Anne Frank, a fost distins cu un “Oscar european” la premiile Academiei Europene de Film pentru The Congress și nominalizat la două trofee BAFTA pentru Waltz with Bashir. Părinții lui Ari Folman au fost supraviețuitori ai Holocaustului.

Neștiind că au trecut 75 de ani de la moartea lui Anne Frank, Kitty este convinsă că, dacă ea este în viață, atunci trebuie să fie și prietena ei. Astfel filmul spune povestea călătoriei lui Kitty prin Europa zilelor noastre pentru a o găsi pe Anne. Înarmată cu prețiosul Jurnal și cu ajutorul prietenului ei Peter, care se află în fruntea unui adăpost secret pentru refugiați, Kitty merge pe urmele lui Anne și îî spune povestea. Dezorientată de lumea noastră defectuoasă și de nedreptățile pe care le suportă copiii refugiați, Kitty vrea să ducă la bun sfârșit cauza lui Anne Frank.

Anne Frank ne-a lăsat multe descrieri despre Kitty: cine este, cum arată, ce fel de personalitate are. Și, desigur, există dialogul ei cu Kitty. Apoi, am mers mai departe și am transformat-o pe Kitty într-un alter ego al Annei. În unele privințe, i-am atribuit o personalitate extrovertită. Este o luptătoare și nu se află sub controlul părinților care îi stabilesc limitele, așa cum era Anne. Prin urmare, ea este liberă să facă tot ce și-a dorit Anne în propria ei imaginație“, declara regizorul filmului.

“Fondul Anne Frank” este inițiatorul proiectului filmului Unde este Anne Frank (TRAILER), astfel că împreună cu urmașii lui Anne Frank, fundația a hotărât ca această poveste să ajungă în casele și în inimile noilor generații, pelicula reprezentând o introducere în lecțiile de istorie a Holocaustului, a discriminării și a antisemitismului.

Anne Frank a câștigat faimă postum odată cu publicarea din 1947 a cărții “Jurnalul unei tinere fete”, în care își documentează viața ascunsă din 1942 până în 1944, în timpul ocupației germane a Olandei în Al Doilea Război Mondial. Este una dintre cele mai cunoscute cărți din lume și a stat la baza mai multor piese de teatru și filme.

La 75 de ani de la prima publicare a jurnalului, Anne și Kitty ne amintesc că Holocaustul nu a fost «o simplă pagină de istorie» sau «doar o poveste cu final tragic». A însemnat milioane de vieți frânte, speranțe pierdute, despărțiri, dureri și temeri. Cu ajutorul lui Kitty reușim să o cunoaștem pe Anne Frank și să intrăm în universul unuia dintre cei 1.5 milioane de copii evrei uciși în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, ea ne ajută să conștientizăm că discriminarea, intoleranța și atitudinile extremiste, care au generat una dintre cele mai mari tragedii din istoria Europei, sunt contemporane cu noi și continuă să își pună amprenta asupra vieților a milioane de oameni”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”.

Anne Frank s-a născut pe 12 iunie 1929, la Frankfurt în Germania. În 1934, când avea patru ani și jumătate, familia ei s-a mutat la Amsterdam, Olanda, după ce Adolf Hitler și Partidul Nazist au câștigat controlul asupra Germaniei. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în sau în jurul orașului Amsterdam. Anne și-a pierdut cetățenia germană în 1941 și a devenit apatridă. Pe măsură ce persecuțiile asupra populației evreiești au crescut, în iulie 1942, familia ei s-a ascuns în camerele secrete din spatele unei biblioteci din clădirea în care lucra tatăl Annei, Otto Frank. Până la arestarea familiei de către Gestapo la 4 august 1944, Anne a ținut un jurnal pe care l-a primit cadou de ziua ei și a scris în el în mod regulat.

După arestarea lor, familia lui Anne Frank a fost transportată în lagăre de concentrare. La 1 noiembrie 1944, Anne și sora ei, Margot, au fost transferate de la Auschwitz în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde au murit câteva luni mai târziu.

Otto, tatăl lui Anne, singurul supraviețuitor al familiei Frank, s-a întors la Amsterdam după război pentru a descoperi că jurnalul Annei a fost salvat de secretara sa, Miep Gies. Otto a decis să îndeplinească cea mai mare dorință a Annei de a deveni scriitoare și i-a publicat Jurnalul în 1947. A fost transpus din versiunea sa originală olandeză și publicat pentru prima dată în engleză în 1952 ca Jurnalul unei fete tinere și de atunci a fost tradus în peste 70 de limbi.

Unde este Anne Frank este primul film de animație care spune în întregime povestea lui Anne Frank. Vorbim despre 159 000 de desene individuale care au fost create în 15 țări. Această tehnică a insuflat filmului un sentiment vibrant, plin de viață, iar povestea curge de la sine, fără să ceară vreun efort din partea spectatorilor. Pentru a realiza acest lucru, am dezvoltat o tehnică complet nouă, combinând fundaluri statice cu figuri 2D animate clasic. Mai exact, am recreat „Hinterhaus” ca model în miniatură. Acest lucru ne-a permis să creăm imagini cu peisaje reale captate de camere cât se poate de reale. Apoi am plasat figurile animate pe aceste fundaluri. Asta e o adevărată inovație. Nimeni n-a mai făcut așa ceva până acum în cinema”, a adăugat Folman.

Oglindind scenariul filmului omonim, romanul grafic “Unde este Anne Frank semnat de Ari Folman și Lena Guberman, care va apărea la sfârșitul lunii mai la editura Humanitas Junior, celebrează talentul literar al Annei Frank și ne încurajează să continuăm să-i ascultăm mesajul, din păcate acum mai relevant ca oricând, la 75 de ani de la prima publicare a Jurnalului.

Filmul va fi proiectat începând din 20 mai la București și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Unde este Anne Frank este distribuit de Independența Film.

Parteneri: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, Humanitas, Cărturești

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *