“Spre nord”, suspans psihologic inspirat din fapte reale, din 17 martie

Spre nord / To the North, premiat la Veneția, de azi în cinematografele din țară

Spre nord, una dintre cele mai aparte producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, în regia lui Mihai Mincan, va putea fi văzut în cinematografe, începând din această zi de vineri.

Filmul (TRAILER) a fost recompensat cu Premiul criticilor Bisato d’Oro la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în cadrul secțiunii „Venice Orizzonti”, dedicată peliculelor ce lansează noi direcții estetice și expresive în spațiul cinematografic.

Inspirat din fapte reale, Spre nord surprinde o parte a exodului uman de după 1990 din țările de est ale Europei. Vrăjiți de „visul american”, mulți tineri au decis atunci să-și părăsească țara, chiar și cu riscul pierderii propriei vieți.

Unul dintre aceștia este și Dumitru, personajul român din Spre nord, un tânăr care a încercat să traverseze clandestin Atlanticul, în 1996, la bordul unui cargou.

Dumitru este descoperit, ascuns printre niște containere metalice, de Joel, un marinar credincios filipinez. Știind că tânărul riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat.

Cunoscut pentru filmele documentare Omul care a vrut să fie liber, Emigrant Blues: Un road movie în 2 ½ capitole, Bondoc, regizorul Mihai Mincan declară despre debutul lui în lungmetrajul de ficțiune: „În 2016 am avut ideea de a ecraniza un incident violent care avusese loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe un vas de tip cargo aflat în drum spre America. Deși faptele din care Spre nord s-a inspirat parțial se întâmplaseră la mijlocul anilor ’90, mi se părea că-mi spun multe despre lumea în care trăiam în prezent. Era o perioadă în care lumea se zbătea într-o combinație de frică și ură. Efectele crizei economice abia încheiate se vedeau peste tot, în prețuri, șomaj și salarii. Furia plutea în aer: în acel an, Europa a fost zguduită de trei atentate teroriste. Senzația generală era una de neajutorare, că viața ta e la mâna îngăduinței și milei altora, că visurile tale nu se pot îndeplini decât validate de cei care au puterea.

Proiectul este o coproducție a cinci țări: România (deFilm), Franța (Remora Films), Grecia (Studio Bauhaus), Bulgaria (Screening Emotions) și Republica Cehă (Background Films).

Spre nord a primit și Premiul Publicului la cea mai recentă ediție de Les Filmes de Cannes!

Filmările s-au desfășurat în locații inedite, în țară și în străinătate – nave de transport containere maritime: România, Grecia și Oceanul Atlantic.

Producătorul Radu Stancu (Balaur, Omul care a vrut să fie liber) spune că „Spre nord a fost la propriu o adevărată călătorie, de la finanțare, la producția lui, până la construcția finală a filmului. Încă de la început, m-a atras să-l produc faptul că este inspirat din fapte reale care au rămas controversate și își găsesc ecou în ceea ce se întâmplă și astăzi în lume. Ne-am propus ca prin acest film să aducem și o noua viziune asupra filmului românesc, sunetul și imaginea să propună o experiență inedită pentru spectator, să construiască și să păstreze tensiunea filmului.

Din distribuție fac parte tânărul actor româno-german Niko Becker, actorul filipinez Soliman Cruz și actorii de origine asiatică Alexandre Nguyen și Olivier Ho Hio Hen. Producția aduce pe ecran o echipă de top: director de imagine – George Chiper-Lillemark (Imaculat, Touch Me Not), sunetiștii – Nicolas Becker (Sound of Metal – Oscar pentru Cel mai bun Sunet) și Cyril Holtz (3 premii Cesar, cel mai recent pentru The Sister Brothers), compozitorii – Marius Leftărache, Alessandro Cortini (component Nine Inch Nails), monteur – Dragoș Apetri.

Filmul a fost produs cu sprijinul finanțatorilor CNC România, Czech Film Fund, Bulgarian National Film Center, Region Ile-de-France, EKOME – National Centre of Audiovisual Media And Communication, Wavemaker Romania, Greek Film Centre, ERT S.A., Europa Creativă, TVR, Centre national du cinema et de l’image animee, L’ANGOA, Sedica, SACEM, în asociere cu ARTE / COFINOVA 17, Avanpost Media, Best Friend Forever, Fulgurance Films, Magic Lab, dezvoltat și prezentat la EAVE Producers Workshop & EAVE TIES THAT BIND | Villa Kult Residenz, susținut de Renate Roginas | APostLab | Sofia Meetings | 11. New Horizons Studio + 2020 | Transilvania Pitch Stop 2018, distribuit cu sprijinul CNC, UPFAR ARGOA, DACIN SARA și UCIN.

Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, Străjerii Deltei, Imaculat), Spre nord, un film despre un vis, despre limite și bariere în călătoria către atingerea propriului nord, ajunge în cinematografele din toată țara.

Spre nord / To the North poate fi văzut începând din 17 martie, la București, ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *