Spectatorii pot susține eliberarea regizorului rus Kirill Serebrennikov la filmul “Leto”

Spectatorii sunt invitați să susțină, la proiectia de mâine a filmului Leto, eliberarea regizorului rus

Les Films de Cannes a Bucarest și Festivalul Național de Teatru invită spectatorii să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov fiecare printr-un mesaj tiparit pe o foaie A4 și o fotografie de grup înainte de proiecția filmului Leto, miercuri, ora 20:15, la CinemaPRO.

Anul acesta, Cannes-ul a făcut excepție de la regulă și a proiectat un film în absența regizorului. Este vorba despre Leto, în regia rusului Kirill Serebrennikov. Scaunul său în impunătorul Grand Theatre Lumiere a rămas gol – dar chiar și așa, la finalul proiecției, spectatorii au aplaudat minute în șir. Serebrennikov nu a putut fi prezent la premieră, în ciuda repetatelor insistențe ale delegaților de la Cannes și a diplomației franceze.

Kirill Serebrennikov, considerat a fi unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia s-a făcut remarcat în 2008, cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno. În 2012, a fost selecționat în competiție la Veneția cu Betrayal, în 2016, (M)ucenic a fost selectat în competiția Un Certain Regard la Cannes, iar Leto/Summer a fost proiectat în competiția principală de anul acesta a festivalului. Ca regizor de teatru, Serebrenikov a fost distins cu Premiul Europa și Premiul Daniil Harms, pentru baletul Nureev, în 2017, premiul Masca de Aur pentru regia spectacolului de operă Chaadsky sau premiul Benois de la danse, în 2018.

Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017, chiar în timpul filmărilor la Leto și acuzat de deturnare de fonduri – acuzații calificate de regizor drept „absurde și schizofrenice”. Montajul filmului Leto l-a făcut din arestul la domiciliu.

Reținerea lui Serebrennikov a declanșat o revoltă în lumea artistică mondială pentru că numele său stă înscris pe o operă de valoare: spectacole memorabile, producții cinematografice de calitate. În Rusia, artiștii s-au coalizat imediat pentru el – Natalia Soljenițîna, președinte al Fundației Soljenițîn; Alexandr Kaliaghin, președintele Uniunii Teatrale din Rusia; Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi; regizorii Lev Dodin – director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg – Fiodor Bondarciuk sau Aleksei Gherman jr. au susținut eliberarea regizorului.

Mihail Barîșnikov a trimis o scrisoare de susținere. Celebrul balerin și coregraf i-a scris: „Rezistă, dragă Kirill. Știi bine că funcționarii, anchetatorii, procurorii și superiorii lor sunt lipsiți de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate și al obscuratismului maniacal individual”. În trei zile de la arestarea lui Serebrennikov, peste zece mii de iubitori de teatru și film din întreaga lume s-au alăturat petiției care cerea eliberarea lui, printre ei numărându-se și Cate Blanchett, Danis Tanovic, Maren Ade sau Volker Schlondorff.

Serebrennikov se poate spune ca plătește pentru tenacitatea cu care își exprimă părerile politice – atât în artă cât și în viața publică, cu toate că de fiecare dată se lovește de cenzură de diverse tipuri. Atunci când a încercat să proiecteze un documentar despre Pussy Riot la Gogol Center, proiecția a fost interzisă de Ministerul Culturii. „Totul se întoarce la cele mai patetice practici sovietice”, a declarat el public, în 2016, într-o discuție despre cenzura artiștilor în Rusia.

Miercuri, Les Films de Cannes proiectează Leto, de la ora 20:15, la CinemaPRO și invită artiștii și iubitorii de teatru și film din România să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov și libertatea de exprimare a artiștilor printr-un mesaj tiparit pe o foaie A4 și o fotografie de grup.
Toți spectatorii care doresc să susțină eliberarea regizorului rus de teatru și film sunt invitați să vină la proiecție cu mesajul FREE KIRILL SEREBRENNIKOV, să facă parte din fotografia prin care să se alăture artiștilor care susțin judecarea regizorului în libertate – o inițiativă comună a Les Films de Cannes a Bucarest și a Festivalului Național de Teatru.
Bilete la proiectia Leto de maine pot fi inca procurate de pe Eventbook.ro!

Ediția 2018 a Les Films de Cannes a Bucarest are loc între 19 și 28 octombrie la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Băneasa Grand Cinema Digiplex. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Bilete sunt inca disponibile si online pe Eventbook.ro.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, CNC, Primăria Municipiului București, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN SARA și CREDIDAM.

Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina, L’Atelier des Fetes

Recomandat de: Radio Guerrilla

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *