Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 15-a (VIDEO)

The Story of My Wifeselecționat anul acesta în Competiție la Canneseste filmul de deschidere al SFM 15

Între 714 noiembrie 2021 va avea loc cea de-a 15a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București. Timp de opt zile, vor fi proiectate unele dintre cele mai noi producții cinematografice maghiare: lungmetraje și scurtmetraje care au avut premiera internațională în ultimele douăsprezece luni și au avut participări prestigioase la festivaluri internaționale și încă nu au fost proiectate în București. Noul lungmetraj al regizoarei Ildiko Enyedi, The Story of My Wife, care a avut avanpremiera absolută la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în iulie, va avea premiera la București în cadrul SFM.

Cel mai nou film al regizorului Gabor Herendi, Toxikoma va fi proiectat în cadrul SFM. Un debut cinematografic va fi primul lungmetraj al Cristinei Groșan, Lucruri pentru care merită să plângi, regizoare de origine română care activează de câțiva ani cu preponderență în Ungaria.

Săptămâna Filmului Maghiar se constituie a fi și o platformă de prezentare a coproducțiilor româno-maghiare, astfel anul acesta filmul Spirala al regizoarei Cecilia Felmeri, născută la Cluj-Napoca, va avea premiera în București tot în cadrul SFM.

Cinematografia maghiară a fost considerată întotdeauna un reper în industria cinematografică universală. Arhiva Națională de Filme din Ungaria restaurează digital anual mai multe pelicule legendare. În programul SFM 2021 va fi proiectat filmul clasic premiat la Cannes Another Way, în regia lui Karoly Makk.

Duminică, 7 noiembrie, SFM se deschide cu expoziția RUBENsremBRANDT a artistului și regizorului Milorad Krstic, cu lucrări care stau la baza vizuală a filmului de animație Ruben Brandt Collector. Expoziția va fi vernisată începând cu ora 18:30, la Institutul Maghiar, de către regizorul și profesorul Radu Igazsag, iar intrarea este liberă!

Săptămâna Filmului Maghiar se va închide duminică, 14 noiembrie, de la ora 19:00, cu cineconcertul susținut de Lorinc Barabas Quartet la Cinema Muzeul Țăranului.

Recomandări Săptămâna Filmului Maghiar 2021:

🔘 The Story of My Wife / Povestea soţiei mele
2021 | regia Ildiko Enyedi | filmul de deschidere | luni, 8 noiembrie, ora 18:00

Bazat pe romanul cu acelaşi titlu al lui Milan Fust, tradus în peste 20 de limbi şi propus pentru Premiul Nobel, filmul e regizat de Ildiko Enyedi (Despre trup şi suflet, Ursul de Aur). Prin intermediul poveştii de dragoste structurată ca “O mie şi una de nopţi” şi prin figura căpitanului Storr, un bărbat minunat şi extrem de onest, se poate percepe instinctiv şi senzorial complexitatea, misterul, frumuseţea fragilă, caracterul intangibil şi de neînduplecat al vieţii.

*selecţionat la Cannes și Toronto
*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 Final Report / Raport final
2020 | r. Istvan Szabo | miercuri, 10 noiembrie, 17:00

Un cardiolog, obligat să se pensioneze, simte că nu mai are niciun rost pe lume dacă nu munceşte. Se întoarce în satul natal pentru a deschide un cabinet. Revederea cu dragostea din tinerețe și cu cel mai bun prieten tot de atunci perturbă viața medicului rupt dintr-un mediu de siguranță, iar evocarea trecutului nu va fi nici pe departe atât de idilică, precum și-a imaginat. Stephanus este nevoit să învețe pe propria piele că numai confruntându-se cu prezentul poate scăpa de fantomele trecutului.

*selecţionat la Tallinn și TIFF Transilvania
*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 Things Worth Weeping For / Lucruri pentru care merită să plângi
2021 | r. Cristina Groșan | miercuri, 10 noiembrie, 19:15

Maja simte că în sfârşit se apropie de locul în care s-ar cuveni să fie la 30 de ani. Renunţă la statutul de liber-profesionist, de dragul unui loc de muncă sigur şi, împreună cu prietenul ei, se mută din locuinţa pe care o închiriaseră în comun cu alţii încă din perioada studenţiei. Într-o seară însă se întâmplă ceva, Maja fiind nevoită să acţioneze de una singură. În noaptea care părea că nu se mai termină, ea se confruntă cu problemele pe care încerca să le lase uitării. În zadar duce o viaţă sigură, de adult, este nevoită să rişte de dragul propriei fericiri. Chiar dacă trebuie să pornească în necunoscut, pentru prima dată în viaţa ei.

Criza sfertului de viaţă este o stare reală, constrângerea de a corespunde şi comparaţia cu succesul celorlalţi ne împovărează umerii” – declara Cristina Groșan despre film.

*selecţionat la Sarajevo și Tallinn
*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 Egymasra nezve / Another Way / Privindu-ne
1982 | r. Karoly Makk | joi, 11 noiembrie, 17:00

Represiunea politica și sexuală în Ungaria, imediat după Revoluția din 1956. În 1958, cadavrul Evei Szalanczky, ziarist politic, este descoperit lângă graniță. Iubita ei, Livia, este în spital cu gâtul fracturat, iar soțul Liviei, Donci, este arestat. Evenimentele întâmplate cu un an înainte și care au dus la aceste tragedii.

*dublu laureat la Cannes în 1982: Cea mai bună actriță + Premiu special FIPRESCI
*selecţionat la Karlovy Vary
*restaurat digital HD
*IM-18 – interzis minorilor

🔘 Hasadek / Ravine / Râpa
2021 | r. Balazs Krasznahorkai | joi, 11 noiembrie, 19:00

Cu mulţi ani în urmă, ginecologul maghiar Balint Grassai (Levente Molnar) şi-a părăsit satul natal din nord-vestul României pentru a studia medicina la Budapesta. A lăsat în urmă şi un fiu pe care nu l-a întâlnit niciodată, fructul unei scurte aventuri cu o consăteancă. Acum Balint se întoarce acasă pentru înmormântarea tatălui şi ajunge să aibă un cuvânt de spus în viaţa fiului abandonat. Simon este un adolescent rebel, aghiotantul lui Dumitru, infractorul local. Tentat să devină în sfârşit părinte, Balint se trezeşte din nou prizonier în lumea crudă din care credea că evadase.

*selecţionat la TIFF Transilvania
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

🔘 Toxikoma / Toxicomă
2021 | r. Gabor Herendi | TRAILER | vineri, 12 noiembrie, 18:30

Bazat pe cartea autobiografică cu același titlu a actorului maghiar Gyozo Szabo, despre confruntarea, apoi prietenia celor două personaje principale: masculul alfa Gyozo dependent de droguri și psihiatrul lui, care face pe Dumnezeu. Ambii își parcurg drumul propriu și învață ceva despre celălalt, influențându-și propria viață. Cei doi luptă unul contra celuilalt, dar de la un anumit punct sunt nevoiți să recunoască faptul că numai împreună pot continua.

*IM-18 – interzis minorilor

🔘 Scurtmetraje
97′ | sâmbătă, 13 noiembrie, 15:00

O selecție de scurtmetraje maghiare din ultima ediție a Festivalului de scurtmetraje internaționale Friss Hus de la Budapesta.

  • Când Luna este sub semnul Berbecului / 2020 / regia Jancso Jakob Ladanyi
  • Quarantine Set / 2021 / r. Dorka Vermes
  • Să se întâmple ceva / 2021 / r. Daniel Botos
  • Pantofii de bal / 2020 / r. Mihaly Schwechtje
  • Iunivers / Zuniverzum / Youniverse / 2020 / r. Dorka Gryllus, Kornel Simon, Kata Olah, Sandor Csukas, Gyorgy Barathy

🔘 Spiral / Spirala
2020 | r. Cecilia Felmeri | TRAILER | avanpremieră | sâmbătă, 13 noiembrie, 19:00

Într-o casă de pe malul unui lac, se naşte povestea ciudată a unui triunghi emoțional format dintr-un bărbat şi două femei. Lacul de pescuit se află departe de oraş, fiind o lume izolată şi mirifică: pare un habitat paşnic al peştilor, păsărilor şi animalelor sălbatice. Totul pare să curgă armonios în acest paradis aparent, însă relația celor trei începe să se deterioreze și, odată cu ea, în mod bizar, viața din jurul lacului.

*coproducție Ungaria-România, cu actorul Bogdan Dumitrache în rol principal
*selecţionat la TIFF Transilvania
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

Toate filmele din cadrul SFM vor fi proiectate la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), cu subtitrare în limba română. Biletele pot fi procurate online de pe Eventbook.ro.

Programul complet al celei de-a 15-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București il puteți consulta pe site-ul Institutului Maghiar din București.

CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *