Saptamana Filmului Maghiar 2020, cu intrare libera | Recomandari 8–17 noiembrie (VIDEO)

Ediția nr. 14 a Săptămânii Filmului Maghiar va cuprinde, pe lângă filme diverse, şi o expoziție foto

Institutul Cultural Maghiar Balassi prezintă, încă din 2007, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar (SFM), o selecție din cele mai noi pelicule ale cinematografiei maghiare sau din Transilvania, deseori chiar autorii filmelor fiind invitaţi în faţa spectatorilor.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an au fost selectate filme de ficţiune, filme documentare şi filme de animație care au fost incluse în programul unor festivaluri internaționale, astfel oferind posibilitate spectatorilor cinefili să intre în contact cu toate genurile industriei cinematografice contemporane maghiare. Se va continua şi prezentarea filmelor restaurate din Arhiva de Filme din Ungaria (Narcis și Psyche, Foam Bath).

Săptămâna Filmului Maghiar 2020 va fi deschisă oficial cu filmul lui Agnes Kocsis, Eden, iar în cadrul evenimentului vor fi prezentate în premieră şi filmele Și nici cu tine, FOMO: Fear of Missing Out, Povești mărunte și Captivi, precum și filme documentare ca Tamas Barta – Grăbește-te acasă, te așteaptă mama sau Pagaia maghiară – Portret Tamas Wichmann. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză, şi vor fi proiectate în curtea Institutului Cultural Maghiar Balassi.

În expoziția eveniment-conex al SFM – Clujul vizibil. Orașul interbelic în fotografiile lui Lajos Orban – vor putea fi văzute cadre deosebite din Cluj-Napoca, realizate în perioada anilor 1920, 1930.

Măsurile impuse de autorități au dus la reducerea numărului locurilor din curtea Institutului la 40, astfel este indicat să vă rezervaţi locurile completând formularul de AICI. Intrarea este liberă, prioritate având deci rezervările! Pentru o atmosferă cât mai potrivită, organizatorii au pregatit încălzitoare de aer, dar şi ceai fierbinte.

Recomandări Săptămâna Filmului Maghiar 2020:

🔘 luni, 9 noiembrie, 17:00, Eden
2020 | regia Agnes Kocsi | filmul de deschidere
Un film despre izolare, atât de actual, apropo de pandemie.

Eva este alergică la tot felul de substanţe chimice, la poluare, unde radio şi câmpuri electromagnetice. Trebuie să trăiască în izolare completă, fără niciun contact cu mediul înconjurător, iar cea mai mică greşeală ar putea-o costa viaţa. Singurele interacţiuni sunt cu fratele ei şi doctorii care tot fac experimente cu ea. Într-o zi, un psihiatru vine să cerceteze dacă afecţiunea ei e reală sau e doar rodul imaginaţiei.

*selecţionat la Rotterdam, Sarajevo şi TIFF Transilvania
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

🔘 marți, 10 noiembrie, 19:00, FOMO: Fear of Missing Out
2019 | regia Attila Hartung
Un alt film foarte actual, despre dependenţa de reţelele sociale, cum ar fi Facebook-ul.

Gergo şi prietenii săi adolescenţi nu se gândesc decât la trei lucruri: distracţie, sex şi cine le-a mai dat like. Într-o noapte, Lilla le cade victimă băieţilor la o petrecere. O provocare scapă de sub control şi viaţa băieţilor se schimbă odată pentru totdeauna.

*selecţionat la Tallinn şi TIFF Transilvania
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

🔘 miercuri, 11 noiembrie, 19:00, Tall Tales / Apro mesek / Povești mărunte
2019 | regia Attila Szasz
1945, Ungaria. Al Doilea Război Mondial abia s-a sfârşit şi ţara e cuprinsă de haos şi incertitudine. Un escroc încearcă să profite de vremurile tulburi, dar e nevoit să fugă din Budapesta şi primeşte adăpost în pădure, de la o femeie care locuieşte singură cu fiul ei. Bărbatul se va trezi curând implicat într-o toridă poveste de dragoste cu femeia, doar că soţul acesteia se va întoarce curând de pe front.

*selecţionat la TIFF Transilvania
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

🔘 joi, 12 noiembrie, 19:00, Captives / Foglyok / Captivi
2019 | regia Kristof Deak
Izolarea – lockdown-ul – pe timpul comunismului 🙂

În 1951, la Budapesta, viața unei familii oarecare este dată peste cap atunci când în zori sosesc reprezentanții puterii – dar în loc să-i deporteze, agenții se mută la ei, ținându-i captivi în apartament atât pe membrii familiei, cât și pe toți cei care îndrăznesc să bată la ușă. Zilele trec, explicații nu se oferă, iar situația devine din ce în ce mai absurdă. Secretele și frica încep să distrugă încet-încet nervii prizonierilor din locuință.

*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 vineri, 13 noiembrie, 17:00, Magyar lapat / Pagaia maghiară – Portret Tamas Wichmann
2020 | regia Robert Kovessy
Acest film pune în prim-plan personalitatea marelui sportiv Tamas Wichmann, legendar campion mondial de caiac-canoe; parcurge importantele staţii din viaţa şi cariera lui, iar locaţia centrală este renumita cărciumă a lui Wichmann, unde îşi delecta clienţii cu şniţelele devenite celebre, făcute chiar de el. În film suntem martorii unui moment emoţionant, când Tamas Wichmann se reîntâlneşte cu marele său rival şi prieten român, Ivan Patzaichin.

Wichmann s-a stins la începutul anului, iar prietenul său, Ivan Patzaichin i-a adresat un mesaj de adio tulburător: “Mi-a fost un adversar care m-a făcut să fiu un sportiv mai valoros, dar mai ales un camarad care m-a făcut un om mai înţelept.”

🔘 vineri, 13 noiembrie, 19:00, Those Who Remained / Akik maradtak / Cei care au rămas
2019 | regia Barnabas Toth
Aldo are 42 de ani, a supravieţuit Holocaustului şi acum duce o viaţă solitară în Budapesta. Klara are 16 ani şi speră din tot sufletul că părinţii ei se vor întoarce, pentru că nu-i prea convine că trebuie să stea la stră-mătuşa ei. Klara şi Aldo se întâlnesc şi fiecare descoperă în celălalt ceva ce-i lipsea din propria viaţă. Dar influenţa imperiului sovietic creşte tot mai mult în Ungaria, iar relaţia lor platonică iscă tot mai multe bârfe.

*propunerea Ungariei la Oscar 2020, care a intrat inclusiv pe lista scurtă
*selecţionat la Tallinn
*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 sâmbătă, 14 noiembrie, 17:00, Tamas Barta, The Legend / Siess haza, var a mama / Tamas Barta – Grăbește-te acasă, te așteaptă mama
2019 | regia Eszter Hajdu
În 1974, deşi Tamas Barta atinsese apogeul carierei ca basist al trupei rock maghiare Locomotiv GT, în timpul unui turneu în Statele Unite, decide să nu se mai întoarcă. Îşi părăseşte astfel nu doar colegii de trupă, ci şi mama văduvă, Edit, care îl aştepta în Ungaria comunistă. După moartea ei, sora adoptivă a lui Tamas descoperă cele 12 casete audio pe care el şi Edit le folosiseră ca să corespondeze în timpul exilului. Pe casete sunt înregistrate “conversaţii” şocant de intime, sincere şi dramatice, gata să arate cât de diferite erau lumile în care trăiau Edit şi fiul ei.

*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 sâmbătă, 14 noiembrie, 19:00, Seveled / Și nici cu tine / Neither with You
2019 | regia Denes Orosz | TRAILER
Gergo, un afemeiat înrăit, încearcă să-şi consoleze mama grav bolnavă și o minte că Saci, vecina lui, fostă dansatoare de striptease, este însărcinată cu copilul lui. Mama lui Gergo, disperată să aibă nepoți, văzându-l astfel pe fiul ei împlinit, își ia rămas bun de la toată lumea, dar… se vindecă brusc! De aici, încurcăturile se multiplică, mai ales odată cu creșterea burticii lui Saci.

*nerecomandat copiilor sub 12 ani

🔘 duminică, 15 noiembrie, 11:00, Willy and the Guardians of the Lake / Lengemesek 2. Tel a Nadtengeren / Povești de pe malul lacului: Iarnă pe Marea de Stuf
2018 | regia Zsolt Palfi | TRAILER
Un stol de rândunele, în drum spre Africa se oprește în Marea de Stuf și cere cazare pentru o noapte. Unul dintre pui se îmbolnăvește. Vilko vrea neapărat să-l vindece, deși în Marea de Stuf nu se găsește niciun medicament care ar putea să redea puterile tinerei rândunicii. Viața celor din Marea de Stuf este în pericol și din cauza șobolanilor din lacul învecinat, iar pentru a-i învinge, ușureii vor trebui să se alieze cu toți cei din zonă, chiar și cu vechii lor inamici.

🔘 duminică, 15 noiembrie, 19:00, Habfurdo / Foam Bath / Bubble Bath / Baie de spumă – film muzical cu efecte pe bătaia inimii
1980 | regia Gyorgy Kovasznai
Un cuplu logodit are probleme: în ziua nunţii, el, un tip înalt, mustăcios nevoie mare, trecut puţin de 40 de ani şi totodată isteric decorator de vitrine, se blochează mental şi încearcă să renunţe la mariaj, cu ajutorul unei studente plictisite de la Medicină.

*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

🔘 luni, 16 noiembrie, 17:00, Narcisz es Psyche / Narcis și Psyche / Narcissus and Psyche
1980 | regia Gabor Body
O adaptare liberă a unui roman publicat în 1972, scris parţial în versuri, ce relata viaţa unei poetese maghiare fictive. Împrumutând personajul lui Psyche din mitologie și plasând-o în Europa secolului 19, autorii filmului îi atribuie acesteia o viață „modernă”. Este o tânără atrăgătoare, ce rămâne așa pe tot parcursul filmului, în ciuda tuturor piedicilor. Psyche este lipsită de pudoare, iar cu manifestările ei lascive își șochează contemporanii. Deși povestea din film se întinde pe durata a 120 de ani, personajele nu îmbătrânesc.

*premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno
*din distribuţie face parte şi cunoscutul actor Udo Kier
*o epopee de 261 de minute
*subtitrat în limba engleză
*nerecomandat tinerilor sub 15 ani

Măsuri de siguranță:
– În perimetrul Institutului Cultural Maghiar din București, purtarea măștii este obligatorie;
– La intrarea în clădirea Institutului, vă rugăm să vă dezinfectați mâinile cu dezinfectantul de la intrare, pus la dispoziția vizitatorilor.

Programul complet al celei de-a 14-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București il puteți consulta pe site-ul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București.

CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2020!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *