Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 13-a, va cuprinde, pe lângă filme diverse, două momente muzicale, dar şi o expoziție de scenografie
Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 13-a, are loc în perioada 10-17 noiembrie 2019. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză.
Biletele pentru proiecţiile care au loc la Cinema Muzeul Țăranului şi POINT vor putea fi procurate online de pe Eventbook.ro. Intrarea este liberă la proiecţiile şi evenimentele care au loc la Institutul Balassi, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Institutul Goethe şi Hangar Gastropub, cât şi la filmul de deschidere de la Cinema Muzeul Țăranului.
Anul acesta, la Săptămâna Filmului Maghiar (SFM) poate fi văzută o selecție din cele mai noi pelicule ale cinematografiei maghiare: filme artistice, scurtmetraje, filme de animație și filme documentare, care oferă posibilitate spectatorilor cinefili să intre în contact cu toate genurile industriei cinematografiei contemporane. Programul cuprinde și un concert, o expoziție și o masă rotundă despre distribuția filmelor maghiare, la care participă reprezentanți ai Fondului Național Maghiar Cinematografic și distribuitori de film din România.
Va exista şi o secțiune specială importantă dedicată peliculelor recent renovate de Arhiva Maghiară de Filme, respectiv proiectăm documentare și filme artistice cu tematica 30 de ani în libertate, reflectând asupra schimbării regimului politic din 1989.
Săptămâna Filmului Maghiar va fi deschisă cu cine-concertul lui Tibor Szemzo, cu titlul Opera Cinematique, care nu este nici film-operă şi nici operă-film, este ceva care atinge ambele discipline. În expoziția eveniment-conex al SFM – Lucrurile care nu se văd – va fi prezentat un nou membru din echipa filmului: cel care face decorurile și scenografia filmelor, pentru aceasta fiind ales scenograful de film Csaba Damokos.
Recomandări Săptămâna Filmului Maghiar 2019:
🔘 luni, 11 noiembrie, 19:00, The Witness / A tanu / Martorul
1969 | regia Peter Bacso | Cinema Muzeul Ţăranului | filmul de deschidere
Film interzis timp de zece ani în Ungaria, este considerat una dintre cele mai importante satire la adresa comunismului realizate în cinematografia est-europeană.
“La începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar, ţăranul Jozsef Pelikan primeşte un post important şi urcă pas cu pas în ierarhia comunistă, fără să înţeleagă prea bine ce i se întâmplă şi datorită căror merite deosebite este promovat. Până într-o zi, când i se cere să returneze “favoarea”, depunând mărturie falsă împotriva unui bun prieten, într-un proces înscenat.”
*selecţionat la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard
🔘 marți, 12 noiembrie, 17:00, German Unity @ Balaton / Honigland
2011 | r. Peter Forgacs | Institutul Goethe
În anii 1960, Lacul Balaton din Ungaria era singurul loc în care, în fiecare an, în sezonul vacanțelor, turiștii vest și est-germani se puteau întâlni pentru o „reuniune” relaxată la scară mică.
*subtitrat doar în limba engleză
*selecţionat la Sarajevo şi TIFF Transilvania
*după film, dezbaterea “1989 – 30 de ani fără Zid și Stasi”, cu Karsten Jedlitschka (Germania) și jurnaliștii Liviu Tofan și Marian Voicu
🔘 joi, 14 noiembrie, 18:00, Harom tanc / Three Dances / Trei dansuri
2018 | r. Gloria Halasz | Cinema Muzeul Ţăranului
Trei generaţii diferite de balerini care studiază baletul clasic la Academia Maghiară de Dans.
🔘 joi, 14 noiembrie, 20:00, Deva
2018 | r. Petra Szocs | Cinema Muzeul Ţăranului | TRAILER
“În orfelinatul din orășelul românesc postsocialist Deva trăiește Kato, o adolescentă albinoasă. Acest copil deosebit iese în evidență printre cei de aceeași vârstă cu ea: este plină de viață, are o personalitate puternică, a cărei simplă prezență ajunge să pună sub semnul întrebării mediul în care trăiește. Și-ar dori o nouă mamă adoptivă. În vacanța de vară, se împrietenește cu un nou voluntar, Bogi, pe care o adoră.”
*selecţionat la Veneţia
*sesiune de întrebări cu regizorul asistent Balazs Bodor
🔘 sâmbătă, 16 noiembrie, 20:00, X – The eXploited / / X – Scos din sistem
2018 | r. Karoly Ujj Meszaros | Cinema Muzeul Ţăranului | TRAILER
“Eva este o polițistă strălucită. Ea vede ceea ce nimeni altcineva nu vede, simte ceea ce toți colegii trec cu vederea, dar Eva nu a mai investigat demult. Se luptă cu singurătatea și cu temerile ei și nu găsește nici vocea comună cu fiica sa, care se luptă cu propriile sale probleme.”
🔘 duminică, 17 noiembrie, 11:00, Ludas Matyi / Mattie the Goose-Boy / Mateiaș Gâscarul
1977 | r. Attila Dargay | Cinema Muzeul Ţăranului
O ecranizare a perenului poem publicat în 1817 de Mihaly Fazekas, despre săraci și bogați, despre dreptate. Pelicula este o adevărată delicatesă culturală, care învie figura unui băiat sărac, dar șiret, care păzește gâștele.
*recomandat pentru toate vârstele
🔘 duminică, 17 noiembrie, 18:00, Sodrasban / Current / În derivă
1963 | r. Istvan Gaal | Cinema Muzeul Ţăranului
“Într-o zi fierbinte de vară, câţiva tineri se întâlnesc la plajă, pe malul unui râu. Gabi, unul dintre băieţi, se aventurează să se scufunde în apa primejdios de adâncă şi nu mai iese la suprafaţă. Dispariţia tânărului îi marchează pe prietenii lui.”
*premiat la Karlovy Vary
🔘 duminică, 17 noiembrie, 19:00, Tehetetlenul / Helpless / Fără ajutor
1997 | r. Tamas Almasi | POINT
Un document fără seamăn al schimbării regimului în Ungaria. Pelicula prezintă agonia Combinatului Siderurgic din Ozd, un simbol al luptei pentru existență, urmărind de-a lungul a 11 ani destinele individuale ale muncitorilor și șefilor deopotrivă, până când mega fabrica de succes se transformă în praf și pulbere.
*nerecomandat sub 16 ani
*subtitrat doar în limba engleză
*sesiune de întrebări cu Tamas Almasi
Programul complet al celei de-a 13-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București il puteți consulta pe site-ul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București.
CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2019!