Saptamana Filmului Maghiar 2018, cu intrare libera | Recomandari 11–18 noiembrie (VIDEO)

Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 12-a, dedicată celor mai recente producții cinematografice maghiare, va cuprinde, pe langa filme diverse, doua concerte, dar si o expoziție de schițe de costume de film

Un alt punct de atractie pentru cinefili este proiecţia unei serii de filme de pe pelicule de 35 mm, cu un proiector de film de 35 mm. Intrarea este liberă in toate locaţiile Săptămânii Filmului Maghiar, ce are loc in perioada 11-18 noiembrie 2018. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză.

Pe durata intregului festival vor fi proiectate lungmetraje de ficţiune, cat si scurtmetraje, filme de animație și filme documentare, acestea din urma avand anul acesta o tematică extrem de variată. Vor avea loc si doua concerte de jazz, sustinute de Gyarfas-Premecz Organ Trio si Balazs Elemer Group (la Institutul Balassi, respectiv Clubul Țăranului), dar si o inedita expoziție de schițe de costume de film ale Ibolyei Bardosi, una dintre cele mai prolifice costumiere ale cinematografiei maghiare de astăzi.

Recomandari Săptămâna Filmului Maghiar 2018:
miercuri, 14 noiembrie, 20:00, Lajko: Cigany az urben/Lajko, țigan în Cosmos
2018 | regia Balazs Lengyel | Cinema Muzeul Ţăranului |
TRAILER
“La începutul anului 1957, URSS se decide să aleagă Ungaria din blocul socialist și să-i dea șansa de a participa la selecția primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie și primul om în spațiu. Candidatul ideal ar putea fi Serban Lajos, adică Lajko, care este fascinat de stele de când era mic. Această fascinație se datorează în mare parte mamei sale, care l-a inițiat în astrologie (din păcate, ea a murit în urma unui experiment nereușit cu rachete al lui Lajko).”

*sesiune de întrebări cu Balazs Lengyel si co-scenaristul Balazs Lovas
*nerecomandat minorilor sub 12 ani

joi, 15 noiembrie, 19:00, Havanna, csak oda/Havana, doar dus
2016 | regia Adam Breier | Cinema Muzeul Ţăranului
“Viața a 3 femei în vârstă, puternice și independente, ajunse la vârsta la care povestirea vieții lor se transformă și într-o dare de socoteală. Țara despre care mai privesc vești sau unde se reîntorc uneori, nu mai este Ungaria lor. Cuba, în care trăiesc de decenii, este în transformare.”

*sesiune de întrebări cu Adam Breier
*subtitrat doar în limba engleză

joi, 15 noiembrie, 20:00, Viragvolgy/Valea florilor/Blossom Valley
2018 | regia Laszlo Csuja | Cinema Muzeul Ţăranului
Rolurile principale sunt interpretate de actori amatori, astfel rolul principal feminin este jucat de către un star Instagram, iar cel principal masculin de un campion multiplu la Jocurile Olimpice Speciale. Pelicula prezintă prin intermediul unei povești sociale foarte dure, felul în care tinerii marginalizați caută dragostea și felul în care luptă pentru supraviețuirea lor într-o societate alienată pentru ei.

*premiul special al juriului East of the West la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary 2018
*nerecomandat minorilor sub 16 ani

vineri, 16 noiembrie, 20:00, Genezis/Geneză/Genesis
2018 | regia Arpad Bogdan | Cinema Muzeul Ţăranului
O avocată de succes, un băiat provenit dintr-o comunitate rromă arhaică și o misterioasă adolescentă singuratică. Nu este vorba despre crimele asupra rromilor, ci despre evoluția ulterioara a situatiei. Filmul poate constitui un răspuns la întrebarea dacă este posibil un nou început și dacă în reflectarea tragediilor individuale identificam sau nu problemele sociale.

*selectionat in 2018 la Berlinale—Festival Internațional de Film, TIFF Cluj-Napoca
*nerecomandat minorilor sub 16 ani

sâmbătă, 17 noiembrie, 11:00, Gusztav/Gustavus
1975-1977 | Institutul Balassi
O curiozitate cinematografică: episoade din serialul de animație Gusztav proiectate de pe pelicula de 35 mm, cu un proiector de film de 35 mm!

sâmbătă, 17 noiembrie, 20:00, A hentes, a kurva es a felszemu/Măcelarul, curva și chiorul
2017 | regia Janos Szasz | Cinema Muzeul Ţăranului
“Povestea unei crime notorii din anii ’20 ai secolului trecut: măcelarul trăiește ca un rege în Ungaria de după Primul Război Mondial. Într-o zi, fostul său partener, un fost ofițer de poliție chior, se refugiază în satul său cu o femeie. Prezența străinei îl înflăcărează pe proprietarul plictisit al măcelăriei și încearcă să cumpere dragostea femeii cu bani. Perechea intră în joc și începe o târguială periculoasă.”

*selectionat in 2018 la TIFF Cluj-Napoca
*nerecomandat minorilor sub 18 ani

Programul complet si detaliat al celei de-a 12-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București il puteți consulta pe site-ul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București.

CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2018!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *