Rondul de noapte, în regia australiano–orădeanului Iosif Demian, din 17 iunie în cinematografele din ţară
Cel mai nou film semnat de experimentatul cineast român Iosif Demian, Rondul de noapte, va putea fi văzut în premieră în cinematografele din România începând din 17 iunie.
„Am vrut să mă întorc în adâncuri, la rădăcinile cinemaului pur, unde ceva anume continuă să existe.” – Iosif Demian
Rondul de noapte (TRAILER) surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol, care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Cabinele actorilor, toaletele, îi întâmpină închise, garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțați de împrejurări, personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol.
Fără acces la propriile haine, fără acte sau bani, fără telefoane mobile sau cheile de la mașină, actorii se simt depășiți de situație. Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că pur și simplu sunt aruncați în necunoscutul nopții. Timpul se scurge, iar grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei din seara premierei.
„Mi-am asumat riscul de a face un film bazat pe o enigmă, și nu pe vreun tipar de subiect simplu și direct. Provocarea presupunea găsirea gramaticii limbajului cinematic în care totul este nuanțat și decantat în straturi”, mărturisea Iosif Demian după avanpremiera națională a filmului, ce a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film TIFF Transilvania 2021.
Din distribuția filmului produs de Anca Puiu, Smaranda Zărnoianu, Laszlo Kantor și Zsuzsa Kulcsar fac parte actori ca Laszlo Matray, Ilinca Hărnuț, Cuzin Toma, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt sau Ada Condeescu.
Iosif Demian semnează scenariul, imaginea și regia la Rondul de noapte, Reka Lemhenyi montajul, Csaba Damokos scenografia, iar Oana Păunescu costumele. Muzica originală a filmului este realizată de Erika Jozsa Demian.
„Pentru mine lumea filmelor a fost și continuă să fie ca o pandemie care mă fascinează, de care mă simt atras, imaginarea unor întâmplări, a unor destine, un refugiu în fața unei realități imediate pe care n-o pot accepta, iar momentul realizării filmului, o stare de convalescență din care refuz să mă vindec. Fiecare film devine o șansă de a pune la încercare resursele mele fizice și sufletești, o aventură prin care îndemn complicii mei, viitorii spectatori, să se implice pas cu pas, secvență cu secvență. Prin interpretarea celor vizionate de către ei, dincolo de verdict, le propun un atașament ce abia se naște. Și acest film realizat de mine, propune o suită de controverse neintenționate, de care nu m-am ferit și de care nu mă dezic” declară regizorul și continuă: „vine o vreme când se termină tot, pleci fără telefon, fără mașină, fără acte personale. Fără propriile tale haine.”
Filmul a fost deja lansat în Ungaria, unde jurnaliștii de la Atlatszo au scris că „este un demers cinematografic plin de dibăcie, care te conduce într-o călătorie ce trebuie neapărat experimentată pe marele ecran.”
Născut în 1941, la Oradea, Iosif Demian a emigrat în Australia la mijlocul anilor ’80, nevoit să părăsească România din cauza filmelor sale incomode. Și-a început cariera ca director de imagine, semnând imaginea, dar și regia filmului colectiv Apa ca un bivol negru (1970), un film documentar despre inundațiile catastrofice din acea perioadă. Imaginea din Nunta de piatră (1973) l-a impus pe Demian definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori români. Tot cu Dan Pița și Mircea Veroiu a lucrat apoi la Duhul aurului (1974), a co-regizat cu Andrei Blaier Urgia (1978), iar în 1980 a realizat O lacrimă de fată, selecționat doi ani mai târziu la Cannes. Înainte de emigra la Sydney, în 1986, a mai semnat regia unor filme ca Baloane de curcubeu (1983) sau Lovind o pasăre de pradă (1983).
În Australia, a fost șeful catedrei de operatorie a Școlii Australiene de Film Televiziune și Radio din Sydney, între 1988 și 1997. Printre foștii săi studenţi se numără Dion Beebe (Collateral, Chicago), premiat cu Oscar pentru imaginea filmului Memoriile unei gheişe, sau Warwick Thornton, care a fost laureat la Cannes cu Camera d’Or în 2009 pentru Samson & Delilah. În 2001, Demian a fost directorul de imagine al Sydney 2000: Stories of Olympic Glory, filmul oficial al Jocurilor Olimpice din Sydney.
Iosif Demian, care va fi prezent în iunie în România pentru lansare, a fost distins cu Premiul de Excelență anul trecut la TIFF Transilvania.
Spectatorii din Brașov, Timișoara și Oradea îl vor putea întâlni pe regizor la proiecțiile speciale Rondul de noapte din orașele lor, după cum urmează:
• vineri, 17 iunie, ora 19:00 la Cinema City Brașov AFI;
• sâmbătă, 18 iunie, 19:00, Cinema City Shopping City Timișoara;
• duminică, 19 iunie, 17:00, Cinema Palace Oradea.
Filmul este distribuit în România de Iadasarecasa şi va rula începând din 17 iunie la București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Europa), Brașov (Cinema City AFI), Constanța (Cinema City Park), Iași (Cinema Ateneu), Sibiu (Cinema Arta), Timișoara (Cinema City Shopping City), Oradea (Cinema Palace), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Târgu Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), iar din săptămâna următoare și în alte orașe din țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.
Filmul este o producție Mandragora, realizată cu sprijinul CNC, în colaborare cu TVR, UCIN, DACIN SARA, Cinema City, Media Investment, Publicis Groupe, Zenith Media, House of Media Romania, OTP Bank, Groupama Asigurări, Cris-Tim, La Fântâna, Kafune, AURELIANA, NOVUM By the Sea.
Mai multe informații pe pagina de Facebook Rondul de noapte
Parteneri: Cosmopolis, Borsec, Nestle, Avis, Athenee Palace Hilton, Bucharest Wander, Worthex, SOCAR, Ursus, Pop Cola, SLooP, Phoenix Media
CineGhid este partener media al acestui film.