Roberto Minervini – multipremiant Veneția 2018, invitat special la American IFF (VIDEO)

Regizorul italian Roberto Minervini va susţine un seminar pe 16 aprilie, având la AIFF carte blanche American Perspectives by Roberto Minervini

Radical, poetic, realist, acestea sunt atributele asociate cel mai adesea cu cinema-ul lui Roberto Minervini, invitat special al ediției a 3-a American Independent Film Festival. What You Gonna Do When the World’s on Fire, prezentat în competiție la Festivalul de la Veneția, în 2018, unde a şi fost multipremiat, și The Other Side (2015), care a făcut parte din selecția oficială Un Certain Regard de la Cannes, vor fi prezentate în premieră în România, în prezența regizorului, pe 15 și 16 aprilie, în cadrul American IFF.

În calitate de invitat special, Minervini, autor de origine italiană stabilit în Statele Unite, în Huston, Texas, a primit și carte blanchul  festivalului pentru a introduce publicului român cele mai interesante filme independente din istoria recentă a cinemaului american – în viziunea sa. American Perspectives by Roberto Minervini include filme regizate de Roger Corman, Barbara Loden, Bill & Turner Ross. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, majoritatea urmând a fi introduse personal de Minervini.

Cunoscut pentru documentarele sale neconvenționale care propun o înțelegere vizionară și poetică asupra umanității și o analiză a peisajului socio-politic actual al Americii, Minervini filmează mereu cu bugete mici, foarte rar cu finanțare publică și lucrează cu protagonişti amatori. Priceput în a le câștiga încrederea și prietenia pe parcursul filmărilor, regizorul folosește constant apropierea camerei față de subiect, atât stilistic cât și tematic. Astfel, filmele sale sunt încărcate de scene de o intensă autenticitate, pe care cu greu o mai regăsim altundeva în cinema-ul contemporan.

Viziunea umanistă constantă a lui Minervini și redarea subtilă a trăirilor din viața personajelor sale se regăsesc si în lungmetrajele sale pe care le vom vedea anul acesta la AIFF, în prezența autorului: The Other Side și What You Gonna Do When the World’s on Fire.

What You Gonna Do When the World’s on Fire este amplasat în sudul Statelor Unite, undeva între Louisiana și Mississippi, imediat după alegerea lui Trump ca președinte al SUA. Filmul, pentru care s-au imortalizat peste 150 de ore de material, combină imagini artistice de la pregătirile paradei anuale Mardi Gras, în New Orleans, cu 3 povești afro-americane care îi urmăresc pe Renaldo și Titus, doi frați tineri care trăiesc doar cu mama lor în Mississippi, şi pe Judy Hill, o patroană de bar din Louisiana, victimă a violenței domestice. A treia poveste ne introduce în activitatea partidului New Black Panther, care protestează împotriva autorităților, pe care le consideră vinovate de moartea a trei civili nevinovați: Alton Sterling, Phillip Carroll și Jeremy Jackson.

What You Gonna Do When the World’s on Fire e văzut drept cel mai angajat film al lui Minervini, din punct de vedere politic, un comentariu despre experiențele cotidiene ale populației afro-americane din SUA. Regizorul va intra în conversație cu publicul după proiecția filmului si va avea o sesiune de întrebări, urmată imediat de un seminar!

What You Gonna Do When the World’s on Fire a mai fost selecţionat la Toronto, Mar del Plata şi Rotterdam!

Pentru secțiunea American Perspectives by Roberto Minervini, regizorul a ales The Intruder (1962) în regia lui Roger Corman, Wanda (1970), singurul lungmetraj semnat de Barbara Loden, considerat astăzi o capodoperă feministă si Tchoupitoulas (2012), o fuziune de documentar și ficțiune cu elemente dramatice, în regia fraților Bill Ross IV și Turner Ross.

The Intruder, cu William Shatner (celebrul “căpitan Kirk” din seria “Star Trek”) în distribuție, este unul dintre cele mai brutale și sincere studii asupra rasismului american. Filmul va fi prezentat la București în format digital restaurat: “un bărbat într-un costum de un alb strălucitor ajunge într-un orășel (ficţional) american din Sud. Acesta se consideră un reformator social și tot ce face este să creeze probleme, incitând localnicii la violență rasială împotriva minorității afro-americane din oraș, pentru a împiedica integrarea lor socială.”

A fost selecţionat la Veneția în 1962!

• În 1970, filmul Barbarei Loden, Wanda, a luat prin surprindere publicul american, care nu era pregătit pentru viziunea progresistă emanată de aceasta poveste despre o femeie puternică din clasa muncitoare, care se eliberează dintr-o căsătorie nefericită. Filmul și-a regăsit recunoașterea abia jumătate de secol mai târziu, si este recuperat astăzi de critica americană de film, ca un reper major al cinematografiei americane din ultima jumătate de secol.

A fost premiat la Veneția în 1970 și selecţionat la Cannes în 1971!

Selecția lui Roberto Minervini, ca și cea a lui Kent Jones, de la ediția precedentă AIFF, aduce în fața publicului bucureștean esența rară a fimelor americane independente, radicale, cu un loc binemeritat în istoria cinematografului de autor, beneficiind în plus de ocazia unică a unei introduceri realizate de un cineast cult, profund și subtil, care și-a câștigat deja din timpul vieții un loc aparte în istoria cinematografiei ca artă.

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival. Biletele vor fi disponibile pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Toate încasările American Independent Film Festival | ediția a 3-a vor fi donate către Casa Share, proiect umanitar ce va contribui la terminarea construcției Casa Share nr. 20 și la construcția unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenței și cu posibilități financiare foarte reduse!

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop și susținut de Catena, fiind finanțat de Ministerul Culturii și CNC.
Mașina oficială: BMW
Parteneri: Camera de Comerț Americană în România – AmCham România, Boarder’s Shop, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Voodoo Films, Eventbook
Partener de comunicare: PiArt Vision
CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.