„Proștii”, din 3 martie în România

Filmul Proștii, lansat în cinematografele românești

Proștii / Fools, o producție cu participare românească, va fi lansată în cinematografele din țară din data de 3 martie, fiind distribuită de microMULTILATERAL.

Filmul (TRAILER), scris și regizat de Tomasz Wasilewski, relatează relația dificilă dintre o mamă și fiul ei și cum alegerile pe care le fac au consecințe dramatice.

Despre Proștii, cel de-al patrulea lungmetraj al său, cineastul spune: „Mă interesa o relație la limită. Prezint ceva ce se termină, ceva ce privitorul nu înțelege pe deplin. Ceva îi scapă. Am vrut să descriu această izolare stranie. Odată a existat între ei o mare iubire, dar în același timp au fost condamnați să nu se aibă decât unul pe celălalt. Atunci iubirea devine închisoare. Poate a fost și faptul că mă găseam într-un moment special din viață pe atunci. Când am împlinit 40 de ani, am început să pun la îndoială multe lucruri. Treceam prin tot felul de schimbări, dar, în același timp, deveneam mai conștient de unele lucruri”.

Marlena, în vârstă de 62 de ani, și Tomasz, cu 20 de ani mai tânăr, ascunși de lume într-un orășel de la malul mării, au o relație fericită de mulți ani. Viața lor de zi cu zi atent țesută începe să se destrame treptat când, împotriva voinței lui Tomasz, Marlena își aduce fiul să locuiască împreună cu familia. Când trecutul îi prinde din urmă cu toată forța, vor fi nevoiți să-și redefinească iubirea, alegerile și viața.

Proștii (Polonia, România, Germania) a avut premiera mondială la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Distribuția este alcătuită din Dorota Kolak, Lukasz Simlat, Tomasz Tyndyk, Marta Nieradkiewicz și actrița română Alina Șerban.

Filmul este produs de Ewa Puszczynska, cunoscută pentru Ida, premiat cu Oscar în 2015, iar co-producători sunt Ada Solomon și Jamila Wanske. Director de imagine este Oleg Mutu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri, A Gentle Creature), montaj – Beata Walentowska, de scenografie s-au ocupat Katarzyna Sobanska și Marcel Slawinski, iar de sunet – Maciej Pawlowski și Ilja Koster.

Proștii este o producție Extreme Emotions, în colaborare cu microFILM și Achtung Panda! – co-producători sunt TVN, EC1 LODZ – City of Culture, The Mazovia and Warsaw Film Fund, Opus Film, Di Factory. Cu sprijinul financiar al Institutului de Film Polonez, Eurimages, CNC România, Medienboard Berlin Brandenburg, Mitteldeutsche Medienforderung și al TVR.

Tomasz Wasilewski, scenarist și regizor polonez, a debutat în lungmetraj cu W sypialni, care a avut avanpremiera absolută tot la Karlovy Vary în 2012 și a fost unul dintre filmele poloneze cel mai des prezentate la festivalurile internaționale. Al doilea lungmetraj al lui, Floating Skyscrapers, a avut premiera mondială la Tribeca Film Festival în 2013. Criticii de film americani de la IndieWire l-au ales drept «cel mai bun film prezentat la Tribeca» – ulterior fiind premiat la Karlovy Vary în 2013 și TIFF Transilvania în 2014. În 2016, cineastul a fost inclus de revista Variety pe lista «10 Europeans to Watch». Al treilea film al său, United States of Love a avut premiera mondială în competiție la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în același an, unde a câștigat Ursul de Argint pentru scenariu. Tomasz Wasilewski a fost nominalizat la categoria Cel mai bun scenarist european la a 29-a ediție a “Oscarurilor europene” – premiile Academiei Europene de Film.

Proștii va rula în avanpremieră la București (Cinema Elvira Popescu) pe 1 martie, de la ora 20:30.

Proștii / Fools poate fi văzut începând din 3 martie, la București (Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului, POINT), Bistrița (Dacia – Centru Cultural), Botoșani (Happy Cinema), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Constanța (Cinema Jean Constantin), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Sibiu (CineGOLD), Vatra Dornei (Casa de Cultură), Timișoara (Cinema Victoria). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Filmul este programat și la Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi) sâmbătă 11 martie, de la ora 17:00 și la Sibiu (în cadrul «ESTE Filmul de Miercuri», la Cinema Ion Besoiu) miercuri, 15 martie, ora 20:00.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.