Bucharest Art Film Festival va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești, nr. 14, et. 4
Art Film Festival (BAFF) încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă, timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, iar intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.
Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.
• Festivalul debutează luni, 10 decembrie, cu povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de artă din istoria Americii, Mark Landis. Falsificatorul/Art and Craft (r. Sam Cullman, Jennifer Grausman) prezintă un personaj carismatic și complex care pentru mai bine de 30 de ani a reușit să păcălească curatori cu falsurile sale care imitau opere din secolul XV până la capodopere semnate de Picasso. Comportamentul lui rămâne un mister pentru mulți – în timp ce pe piața de artă putea face milioane, acesta își dona adesea falsurile pozând fie în preot iezuit, fie într-un filantrop. Ceea ce a început ca un joc “de-a șoarecele și pisica” între Matthew Leininger – care a făcut o obsesie în a-l urmări odată ce s-a înregistrat oficial în Cincinnati – și Landis; devine din ce în ce mai surprinzător și complicat, demonstrând încă o dată că adevărul poate fi mai șocant decât ficțiunea.
• Marți, 11 decembrie, tot de la 19:00, este prezentat Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adăpostește cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt și Vermeer – este în sfârșit renovat. În spatele acestui proces se derulează bătălii interne între directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecți și creatori, care sunt filmate pe mai bine de 10 ani și generează un final surprinzător. Film în regia lui Oeke Hoogendijk.
• BAFF se încheie miercuri, 12 decembrie, cu filmul Pădurea/The Forest, o foarte interesanta coproducție româno-sârbă ce descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia, din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea captivanta din culise face parte dintr-o istorie rar redată. Filmul este selectionat la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo.
Despre ideea din spate, regizorul Sinisa Dragin spune următoarele:
„A pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005 – Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”.
**
Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie, colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.
Organizator: Docuart
Partener: HALUCINARIUM
Detalii: ArtFilmFestival.ro sau pagina de Facebook Bucharest Art Film Festival