Un film bazat pe o poveste reală despre memorie și puterea revoluționară a educației
Profesorul care a promis marea ne introduce în povestea adevărată a lui Antoni Benaiges, un profesor din apropierea Barcelonei, care înainte de Războiul Civil a fost repartizat la o școala din Burgos, Spania. Filmul (TRAILER) împletește trecutul și prezentul prin două intrigi care pun în prim-plan memoria și importanța de a nu lăsa istoria recentă să cadă în uitare.
Prin Antoni Benaiges se aduce totodată și un omagiu emoționant profesorilor, învățătorilor și educatorilor de pretutindeni, iar prin povestea Ariadnei (interpretată de superstarul european Laia Costa), o femeie care începe un proces anevoios de căutare a rămășițelor străbunicului ei dispărut în război, se face trimitere la lupta familiilor care își caută și astăzi rudele dispărute, îngropate anonim în gropi comune.
„Consider că ștergerea și trecerea sub tăcere a poveștilor precum cele ale profesorului Antoni contribuie la uitare. Și în acest film avem o dorință clară de a scoate la lumină aceste povești și acești oameni care au existat. La fel, vrem să dăm voce celor care, astăzi, încă se luptă să-și caute rude dispărute, așa că da, într-un fel consider că a vorbi despre asta înseamnă a lupta ca să nu fie uitat„, declară Patricia Font, regizoarea filmului Profesorul care a promis marea / El maestro que prometio el mar.
Înainte de Războiul Civil Spaniol, Antoni Benaiges este angajat ca profesor într-un mic sat izolat din Burgos. Reușește să se apropie foarte mult de elevii săi, copii cu vârste cuprinse între șase și doisprezece ani, cărora le face o promisiune: o să plece împreună într-o călătorie să le arate marea pentru prima dată în viața lor. 75 de ani mai târziu, nepoata unuia dintre acești elevi descoperă povestea minunată ascunsă în spatele unei promisiuni care nu a putut fi dusă la capăt.
„Interacțiunea dintre cele două intrigi din Profesorul care a promis marea transmite un mesaj: ceea ce se întâmplă în trecut are repercusiuni asupra prezentului nostru, sub forma unei răni ce se transmite din generație în generație. Mi se pare interesantă teza conform căreia suntem capabili să moștenim rănile strămoșilor noștri. În film, evenimentele care se petrec în trecut au consecințe asupra personajelor din prezent și a relației dintre ele. Ariadna, care a crescut cu bunicul și mama ei într-o casă a tăcerii și a tabuurilor, este un personaj fragil și pierdut, care suferă de atacuri de anxietate. Acum, bunicul ei suferă de demență senilă și nu mai este în stare să-și explice copilăria sau de ce a decis să nu mai amintească deloc de ea. Această poveste se învârte în jurul memoriei, atât a pierderii acesteia, cât și a importanței păstrării ei. Întregul univers al Ariadnei, rece, apatic, înconjurat de moarte și uitare, este pus în contrast cu cel al profesorului Antoni, un personaj idealist și entuziast al cărui mediu, în ciuda vicisitudinilor pe care le întâlnește în oraș, este plin de viață, înconjurat de copii și speranțe. Sunt două povești foarte diferite în același film și a fost o provocare să găsesc o modalitate de a le face să coexiste.” – Patricia Font
Pare că singurul scop a lui Antoni este acela de a-i învăța pe copii să viseze, să aștearnă pe hârtie gândurile, cu ajutorul unei tiparnițe, să valseze printre frunze uscate în muzica pădurii și să-și imagineze cum arată marea:
„Marea imaginată de copiii care nu au văzut-o niciodată: «Marea cea mare și uriașă, dar mai presus de toate adâncă. Marea pe al cărei țărm trebuie să fie nisip. Marea lângă care trebuie să fie o colibă unde să te usuci când ieși din apă. Marea, cea care trebuie să fie limpede. Marea cu apă mai caldă decât a râurilor, cu merluciu și cod și tot felul de pești în ea. Eu nu am văzut niciodată marea. Profesorul a spus că ne va duce să vedem marea»”.
Legenda care circula în legătură cu profesorul și marea consta în faptul că Benaiges, folosind metode inedite de predare, crease alături de micii lui elevi un jurnal colectiv intitulat „Marea. Părerea unor copii care nu au văzut-o niciodată„, ce conținea descrieri ale celor mici despre cum ar putea să fie marea. Profesorul le promisese că îi va duce pe coasta de nord-est a Spaniei, acolo unde era idilica lui casă natală, la malul mării.
Jurnalele pe care le-a tipărit cu copiii în clasă, reproduse cu exactitate în film, au fost trimise de Antoni abonaților din întreaga lume și propriei sale familii din Tarragona. Datorită acestui fapt sunt cunoscute multe detalii despre viața satului Banuelos de Bureba și orele profesorului, ceea ce a ajutat în etapa de documentare la scrierea scenariului.
„Se întâmpla în 1935, când lumea cea mare nu exista pentru micile comunități închise într-o cochilie conservatoare, cu principii religioase puternice, în care preotul și primarul erau cele două voci care dictau. Două trompete ale regimului, care stabileau calea pe care oamenii simpli și creduli, temători în a-și expune părerile, trebuiau să o urmeze, dacă nu doreau să atragă oprobriul mulțimii.” Cuvinte care, din nefericire, sunt încă foarte actuale pentru mult prea multe comunități de la noi și de oriunde, până și acum în anul 2024!
Antoni Benaiges este un profesor de 33 de ani asasinat chiar în primele zile ale Războiul Civil Spaniol, fiind una dintre cele aproximativ 500.000 de victime ale acestui sângeros conflict armat care a durat aproape trei ani și a precedat Al Doilea Razboi Mondial.
„O poveste care trebuia spusă.” – El Periodico
Profesorul care a promis marea / El maestro que prometio el mar a primit 5 nominalizări anul acesta la prestigioasele premii Goya, supranumite Oscarurile spaniole! Pelicula a avut încasări excelente în Spania de 1.734.772 €, cu un total de aproape 300.000 de spectatori. Scenariul are la bază cartea publicată de către Francesc Escribano în 2013.
Filmul este distribuit în România de către Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, Străjerii Deltei, Imaculat, Spre nord, Falcon Lake, Tigru) și este lansat deloc întâmplător în preajma Zilei Mondiale a Educației din 5 octombrie.
Profesorul care a promis marea / El maestro que prometio el mar va fi proiectat începând din 4 octombrie, la București, Cluj–Napoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Timișoara, Alba Iulia (Inspire Cinema), Bistrița (Happy Cinema, Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea, Happy Cinema), Craiova (Inspire Cinema Mercur, Patria, Inspire Cinema Electroputere), Gura Humorului (Centrul Cultural), Slănic (Cinema Unirea) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.
CineGhid este partener media al lansării acestui film.