„Profesor de cinema” – CinEd, prima sesiune gratuita din 2018 la București

Iar următoarele doua formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfășoară activități cu elevii de  giminaziu și liceu vor avea loc la Brașov pe 27 ianuarie și Alexandria pe 3 februarie

CinEd, programul european de educație cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate și va organiza în lunile ianuarie-februarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaționali din țară.

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în București, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17:00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecție (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filippi și este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa cined@nextproject.ro până pe 18 ianuarie 2018!

Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecția integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă. Toți cei prezenți la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi si in acest caz o diplomă de participare la programul european.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din București este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Victor Erice. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experiențe fascinante pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

Alte informații suplimentare despre activitățile CinEd pot fi solicitate pe mail tot la cined@nextproject.ro.

CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de calitate din catalogul programului, prin proiecții în săli de clasă și de bibliotecă, dar și în afara lor. Astfel aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont mai larg, nu doar cel propus de prea multe filme americane atât de superficiale. În cei 2 ani de activitate în România, Societatea Culturală Next a organizat în cadrul programului peste 70 de proiecții în întreaga țară, 3200 de elevi fiind beneficiarii direcți ai acestora, peste 500 de profesori și bibliotecari publici, din 12 orașe, participand la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal).

La platforma CinEd și la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice și, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât și cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educația audio-vizuală a elevilor.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 țări partenere – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – și s-a extins anul trecut și în Finlanda.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *