Din 12 martie, producţia franceză Portretul unei femei în flăcări poate fi văzută în cinematografele deschise în acest moment
Programată iniţial pentru aprilie 2020, premiera națională Portretul unei femei în flăcări / Portrait de la jeune fille en feu (TRAILER) a fost amânată din cauza normelor de siguranță în vigoare.
De o sensibilitate hipnotizantă, cu o cromatică mai mult decât reconfortantă, filmul semnat de Celine Sciamma e o declaraţie de dragoste întru rafinament, pentru sinceritate, o peliculă plină de empatie, de umanitate, de un soi de fraternitate la genul feminin.
Gândurile de mai sus, care ne-au însoţit încă din momentul vizionării Portrait de la jeune fille en feu, într-o după-amiază de vineri, octombrie 2019, la Les Films de Cannes, se regăsesc şi în publicaţiile de specialitate din străinătate:
· Un spectacol vizual „atât de bun încât îți vei dori să-l revezi cu încetinitorul, pentru a înțelege exact cum a fost făcut” scria Hollywood Reporter, iar IndieWire l-a inclus instant pe lista celor mai bune filme ale deceniului;
· „Un rafinat exemplu de film de artă care va rămâne cu tine ani buni de acum încolo” scria The Times of India;
· „O rafinată poveste de dragoste, chiar și în lipsa bărbaților de pe ecran” (Rotten Tomatoes);
· „L-am văzut într-un sfârşit de săptămână de 4 ori. Prima dată n-am putut să-mi revin și am intrat și la proiecția următoare, apoi, a doua zi, l-am vazut din nou de două ori, cu o pauză de masă între. Recunosc că am rămas cu sentimentul că aș vrea să mai repet” scria Etan Vlessing de la Hollywood Reporter;
· „Extrem de frumos filmat, cu un ritm perfect și cu două interpretări care-ți vor tăia respirația, acest film este o capodoperă” scria Empire Magazine;
· The Telegraph scria că este „un film despre o pictoriță, ale cărui cadre par și ele pictate la rândul lor”.
În Franța secolului al XVIII-lea, tânăra Marianne este angajată să facă potretul pentru nuntă al lui Heloise. Însă cum aceasta din urmă refuză să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne se vede nevoită să apeleze la subterfugii pentru a realiza portretul în secret.
La nu mai mult de 40 de ani, cineasta Celine Sciamma a reușit performanța să participe la Cannes cu trei filme: Naissance des pieuvres în secțiunea Un Certain Regard 2006, Bande de filles în Quinzaine des Realisateurs 2014 și Portrait de la jeune fille en feu (Premiul pentru cel mai bun scenariu) în Competiția oficială, în 2019. Acesta din urmă a mai fost premiat şi la „Oscarurile europene” – European Film Awards, tot pentru scenariu, distins cu un trofeu Cesar în Franţa, nominalizat la Globurile de Aur, BAFTA, Goya sau Film Independent Spirit Awards, dar şi selecţionat la festivaluri ca San Sebastian, Toronto sau Tallinn.
Portrait de la jeune fille en feu va rula în această primă fază, cu distanţare şi locuri limitate, în Onești (Cinema Capitol), Iași (Cinema Ateneu) și Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), urmând să fie programat în viitorul apropiat și în alte orașe, atunci când redeschiderea cinematografelor va face acest lucru posibil. Programul detaliat poate fi consultat AICI.
Portrait de la jeune fille en feu este lansat în România de către Voodoo Films.
CineGhid este partener media al acestui film!