“Palat pentru popor” se vede din 15 noiembrie la cinema

Filmul Palat pentru popor – coprodus și distribuit de ICON production – vine în cinematografe din 15 noiembrie

Premiera în cinematografe a filmului documentar Palat pentru popor regizat de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov va avea loc vineri. Selectat în competiția oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveștile a cinci dintre cele mai emblematice și mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București (Casa Poporului), Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaţii arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos.

Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă cele mai grandioase inițiative ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat. Acum, fiindcă epoca socialistă s-a terminat, a venit momentul să le fie dezvăluite secretele.

Filmul explorează momente din viața contemporană a acestor palate prin ochii celor care au sau au avut de-a face în mod direct cu acestea: arhitecții care le-au construit, foștii și actualii lor administratori, sau oamenii obișnuiți care lucrează în ele zilnic.

Palat pentru popor este o producție AGITPROP (Bulgaria) în coproducție cu FILMTANK (Germania) și ICON production (România).

„Mă bucur să aducem în cinematografe acest film. Înfățișează o frântură din istoria părții de lume în care trăim și pe care mi se pare important să o cunoaștem cât mai în detaliu. În același timp, filmul rememorează o epocă definită de contraste puternice, în care candoare și umorul reușesc să se strecoare de fiecare dată.” spune Velvet Moraru, coproducătorul filmului.

Scenariul, regia și imaginea sunt semnate de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, iar montajul de Ema Konstantinova. Producătorul filmului este Martichka Bozhilova, iar coproducători Thomas Tielsch și Velvet Moraru.

Realizat în cooperare cu MDR, ARTE și în coproducție cu Televiziunea Națională din Bulgaria, cu susținerea Filmforderung Schleswig-Holstein, Creative Europe – Media Programme of the EU, CNC Bulgaria, CNC România, TVR, The Group, în asociere cu SVT, Palat pentru popor va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 15 noiembrie. Filmul este distribuit în România de ICON production.

Detalii: Facebook.com/ICONfilm.ro

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.