Leul de Aur la Veneția – L’Evenement, cu Anamaria Vartolomei, din 24 iunie la cinema

Anamaria Vartolomei, născută în România, a fost premiată de două ori în Franţa pentru rolul din acest film

LEvenement / Evenimentul, filmul (TRAILER) care a adus-o în atenția publicului și a presei pe tânăra actriță de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei va fi distribuit din 24 iunie în cinematografele din România.

Filmul a fost laureat cu trofeul suprem Leul de Aur la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Veneția și i-a adus Anamariei Vartolomei distincţia de Tânără Speranță la Premiile Cesar, precum și cea de Cea mai bună actriță la Premiile Lumiere, unde producția a mai fost recompensată cu premiul pentru Cel mai bun film.

Evenimentul, un film realizat de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, spune povestea unei tinere studente din Franța anilor ’60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este amenințat după ce rămâne însărcinată.

O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să renunțe la sarcină pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Evenimentul este cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Audrey Diwan (42 de ani) și a fost descris de către publicația americană Variety drept „o dramă captivantă, dar și un avertisment despre urgența necesității protejării drepturilor reproductive ale femeilor”.

Am fost atrasă de dihotomia asta, avorturi pe străduțe ascunse și realitatea concretă a procedurii. Primele mele gânduri au fost la corpul acestei femei, prin ce transformări trebuie să fi trecut din momentul în care a aflat că este gravidă. Și la dilema în fața căreia se află – își riscă viața și avortează sau păstrează copilul și își sacrifică viitorul? Corpul sau mintea? Nu aș vrea să fiu nevoită să aleg între cele două. Toate aceste întrebări erau adresate în textul original, eu doar am încercat să le traduc în imagini: un proces carnal care să îmi permită să transform narațiunea într-o experiență fizică, într-o călătorie care sper că este posibilă dincolo de considerente de perioadă sau gen”, spune Audrey Diwan.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 23 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria și-a petrecut-o alături de bunici până la șase ani, când și-a urmat părinții în Franța. A descoperit actoria la școală și câțiva ani mai târziu a debutat în rolul principal din My Little Princess, filmul Evei Ionesco, alături de Isabelle Hupert.

Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost șocată de violența și cruzimea realității unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă față de ignoranța mea în ceea ce privește subiectul, iar apoi furia asta s-a mișcat într-o formă de ură față de nedreptatea între șansa mea ca cetățean francez, cu drept deplin la avortul asistat medical, și lipsa de mijloace în unele țări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux își povestește situația din anii ’60, însă aceasta încă există, din păcate, și fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate și tăcere”, spune Anamaria Vartolomei într-un interviu acordat Elle.

În România, 9.452 de femei au murit intre anii 1966 si 1989, din cauza avorturilor clandestine! Încă o menţiune foarte importantă – aproape 50% dintre fetele cu vârsta între 10 şi 15 ani care au născut în UE, doar în 2020, sunt românce: mai exact 731, România ocupând astfel primul loc la acest capitol!

LEvenement / Evenimentul va fi proiectat începând din 24 iunie la București și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Filmul este distribuit de Independența Film.

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *