Laszlo Nemes – Oscar 2016, alături de Vlad Ivanov în România la avanpremiera Apusul

Apusul / Sunset intră în cinematografele noastre din 21 iunie

După succesul impresionant pe care l-a avut cu debutul său Fiul lui Saul / Son of Saul, pentru care a obținut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Laszlo Nemes revine cu Apusul / Sunset, prezentat în premieră la Festivalul de la Veneția în 2018 unde a câștigat premiul criticilor FIPRESCI.

Păstrând predilecția pentru subiecte puternice, spații și timpuri istorice, regizorul maghiar pătrunde în universul unei civilizații la răscruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat în mijlocul Europei, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial se află la punctul de cotitură unde toate tensiunile europene acumulate coexistă în modernitate și decădere morală. Aici alege regizorul să-și plaseze personajul principal și să-i descrie călătoria provocatoare. Apusul unei ere stă să înceapă și este pregătit să-și desfășoare forțele dramatice pe ecranele din România începând cu 21 iunie, fiind distribuit de Voodoo Films.

Laszlo Nemes și Vlad Ivanov vor fi prezenți la avanpremiera filmului în București, pe 13 și 14 iunie, pentru a introduce filmul și a răspunde publicului în două sesiuni de întrebări. Pe 13 iunie, Apusul va rula la Cinema Muzeul Țăranului, iar pe 14 iunie, la Cinema Union.

Laszlo Nemes s-a născut pe 18 februarie 1977, în Budapesta, Ungaria. După ce a studiat Istorie, Relații Internaționale și Scenaristică la Paris, a lucrat ca asistent de regie în Franța și Ungaria la scurtmetraje și lungmetraje. L-a asistat pe Bela Tarr la The Man from London și a studiat apoi regie de film la Universitatea din New York. Scurtmetrajele lui au fost recompensate cu 30 de premii în mai mult de 100 de festivaluri internaționale de film. Lungmetrajul Fiul lui Saul, care a avut premiera la Cannes în 2015, a fost recompensat pe Croazetă cu Grand Prix / Marele Premiu, primind în 2016 atât Globul de Aur, cât și Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Apusul / Sunset este cel de-al doilea său film. Acesta a avut premiera în toamna anului 2018, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul criticii – FIPRESCI.

Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab și românul Vlad Ivanov – proaspăt întors de la Cannes după premiera filmul La Gomera în regia lui Corneliu Porumboiu. Actorul român se află deja anul acesta la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după cel din Hier / Tegnap).

Până la întâlnirea cu Laszlo Nemes, puteti rememora ce a declarat acesta anul trecut cand a fost intervievat în închiderea Les Films de Cannes a Bucarest:

Apusul / Sunset va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 21 iunie și va putea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Brașov, Lugoj, Pitești, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Toplița, Petroșani, Slobozia, Arad.

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *