Filmul La graniță / Border se lansează în cinema pe 2 august
Tina lucrează ca ofițer vamal și în timp ce pasagerii merg pe lungul coridor către terminal, ea îi privește aproape nemișcată. Și-i adulmecă. Câteodată buzele îi tremură, fruntea ei crestată se încruntă, iar dacă ceva anume o agită, mârâie. Tina nu e ca toți ceilalți oameni; simte vinovăția și rușinea oamenilor, le vede secretele. Dar când Vore trece prin fața ei într-o zi, simțurile îi sunt complet date peste cap. Misterul își face loc la granița dintre atracție și datorie, iar Tina începe să caute răspunsuri.
La graniță, în regia lui Ali Abbasi, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes unde a fost premiat cu Cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard, în 2018. Distincția a fost urmată de propunerea Suediei la Oscarurile din februarie pentru Cel mai bun film străin, în final însă fiind nominalizat pentru Cel mai bun machiaj. După vizionarea de pe Croazetă, critica a recunoscut că este “un film ce are rara calitate de a-l simți într-un fel în care n-ai mai simțit nimic din tot ce ai mai văzut până atunci” (ScreenDaily), cu “momente de sentiment curat – pur extaz, pură furie, pură dorință, pură ferocitate – ce trebuie pus pe scara celor mai palpitante experiențe cinematografice avute vreodată” (New Yorker). Ciudat, interesant, mistic, supranatural sunt doar o parte din descrierile filmului realist magic al lui Ali Abbasi, inspirat din mitologia nordică, dar a cărui acțiune are loc în prezentul Scandinav.
La graniță / Border / Grans este bazat pe povestirea omonimă din volumul Let the Old Dreams Die, scris de John Ajvide Lindqvist, o senzație a literaturii fantastice suedeze. Lindqvist a lucrat 12 ani drept comendiant de stand-up și apoi a devenit cunoscut pentru ficțiunea cu vampiri Let the Right One In (2004), primul său roman, după care Tomas Alfredson a realizat o ecranizare, iar Matt Reeves readaptarea Let Me In.
Filmul spune povestea Tinei (Eva Melander), un ofițer vamal de o eficacitate incredibilă, care este recunoscută pentru simțul ei infailibil: practic, e ca și cum ar mirosi vina ori intențiile ascunse. Însă când Vore, un tip suspect (interpretat de actorul finlandez Eero Milonoff – manager-ul din The Happiest Day in the Life of Olli Maki), trece prin fața ei, capacitățile sale sunt puse la încercare pentru prima dată. Tina știe că Vore ascunde ceva, dar nu poate identifica ce anume.
La graniță a fost laureat și cu un “Oscar” european la European Film Awards, pentru efecte speciale, fiind nominalizat la încă alte patru categorii. A fost selecționat și la festivaluri foarte importante, cum ar fi Toronto sau Karlovy Vary.
Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj, după Shelley, 2016, filmul de groază psihologic care a fost prezentat în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal. În 2007 și-a început studiile în regia de film, în Danemarca. Ali Abbasi își găsește inpirația cinematografică în operele lui Luis Bunuel, Chantal Ackerman și Federico Fellini, iar în literatură, în realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez, Carlos Fuentes și Roberto Bolano. Într-un interviu, Abbasi spune că este interesat “de tot ceea ce se întâmplă în spatele lucrurilor, de tot ceea ce afectează oamenii în feluri pe care ei nu le știu.” De aceea, pentru el “La graniță nu este despre «Noi vs. Ei», ci despre o persoană care nu poate să decidă să-și aleagă propria identitate.”
De fapt, filmul e despre mult mai mult decât atât, tocmai de aceea noi vă invităm să nu-l ratați sub nicio formă, pentru că e pur și simplu cel mai bun film care intră anul acesta în cinematografele noastre!
La graniță va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 2 august și va putea fi văzut în București, Botoșani, Iași, Craiova, Cluj-Napoca, Bârlad, Pitești, Deva, Hunedoara, Târgu Mureș.
Partener: Ambasada Suediei în România
Partener media principal: Radio Guerrilla
CineGhid este partener media al acestui film!
2 thoughts on “La graniță / Border, cel mai bun film al anului”