O adaptare spectaculoasă a romanului lui Balzac, distinsă cu 7 premii Cesar, intră în cinematografele din România
Iluzii pierdute / Illusions perdues, adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului omonim al lui Honore de Balzac, despre ambiții literare și corupția din publicistica şi jurnalismul Parisului de secol XIX, ajunge în cinema din 8 iulie. Prezentat în premieră internațională la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Veneția și câștigător a șapte premii Cesar, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute (TRAILER) reunește în distribuție nume cunoscute precum Xavier Dolan, Gerard Depardieu sau Vincent Lacoste.
Lucien (Benjamin Voisin), un tânăr poet în Franța secolului al XIX-lea, cu mari speranțe și visuri, se îndrăgostește nebunește de baroneasa Louise de Bargeton (Cecile de France), iubitoare de arte. De teama unui scandal, cei doi iubiţi fug la Paris, unde Lucien încearcă să se afirme. Abandonat în scurt timp de baroneasă și falit, tânărul Lucien va descoperi, în Parisul pe care şi l-a dorit cu atâta ardoare, o lume unde orice şi oricine poate fi cumpărat. Îşi va regăsi el drumul spre idealurile de la început?
„Xavier Giannoli merită toată prețuirea, atât pentru onorarea spiritului romanului Iluzii pierdute, cât și pentru evidențierea relevanței pe care o are și astăzi” – ScreenDaily
Fake news-ul acum 200 de ani: în 1821, Lucien de Rubempre, un tânăr poet sensibil și idealist ajuns la Paris, este hotărât să scrie un roman care să-i aducă reputația mult visată. În schimb, devine jurnalist, într-o epocă în care tiparul la scară largă duce la expansiunea presei. Sub îndrumarea editorului Etienne Lousteau, Lucien acceptă să scrie recenzii de teatru favorabile în schimbul mitei, obținând succesul material în detrimentul conștiinței sale.
Cu această adaptare amplă și somptuoasă a unuia dintre cele mai mari romane ale lui Balzac, Xavier Giannoli creează o poveste surprinzător de contemporană despre corupție în mijlocul unei forme timpurii de „știri false”.
„Balzac a înțeles că societatea modernă va fi o luptă și că totul va fi despre economie – că noul Dumnezeu vor fi banii. În timpul în care Balzac scria romanul acesta, Karl Marx se plimba pe străzile Parisului și amândoi știau că întreaga noastră civilizație era în pragul unei schimbări radicale. Deci, Balzac este matricea lumii moderne așa cum o cunoaștem noi. Conține totul: puterea banilor, minciunile, sfârșitul unui anumit tip de catolicism și o lume fără Dumnezeu, în care poți cumpăra și vinde totul. (…) De asemenea, mi-a plăcut să arăt acel mediu al jurnalismului de atunci ca în vremurile dominate de Twitter și Instagram. În multe privințe, personajele din film au fost ceea ce sunt influencerii astăzi. Ce este autentic în această lume media? Unde este adevărul?”, spune Xavier Giannoli într-un interviu acordat Cineuropa.
Illusions perdues a vândut în cinematografele din Franţa aproape 1 milion de bilete!
Filmul va fi proiectat începând din 8 iulie la București și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.
CineGhid este partener media al lansării acestui film.