Gaspar Noe ne introduce în “Vortex”, din 9 septembrie

Vortex, cel mai nou film al lui Gaspar Noe, din 9 septembrie în cinematografe

Gaspar Noe, regizorul care și-a obișnuit publicul cu filme șoc precum Irreversible, Love sau Climax, revine pe marile ecrane cu Vortex, distribuit la cinema din 9 septembrie de Independența Film.

Prezentat la Cannes și premiat la festivalul de la San Sebastian, lungmetrajul vorbește despre provocările unui cuplu de bătrâni care se apropie de finalul vieții lor. În rolurile principale se regăsesc cunoscutul regizor Dario Argento și Francoise Lebrun, actriţa consacrată în La Maman et la putain.

Viaţa este o petrecere ce se va termina curând, pentru a fi uitată imediat după.

Considerat de publicația ScreenDaily „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noe”, Vortex (TRAILER) tratează un subiect diferit față de cele explorate de autor în filmele anterioare: degradarea psihică și fizică a unui cuplu de bătrâni și apropierea morții.

Filmul este inspirat de experiențele personale ale autorului: încercarea de a trata demența mamei sale, precum și accidentul vascular cerebral aproape fatal suferit în decembrie 2019.

Îmi doream de câțiva ani să fac un film cu oameni în vârstă. Cu bunicii mei, apoi cu mama. Mi-am dat seama că bătrânețea implică probleme foarte complicate legate de supraviețuire, care generează copleșitor de multe situații în care cei care te-au protejat cel mai mult când erai mic, revin acum la copilărie. Așa că mi-am imaginat un film cu o poveste extrem de simplă, cu o persoană în vârstă, aflată într-o stare de deteriorare psihică, pentru care limbajul își pierde sensul, și nepotul său, care încă nu știe să se exprime, ca două extreme ale acestei scurte experiențe care este viața”, spune Gaspar Noe.

Dario Argento, faimosul cineast în vârstă de 82 de ani, care a făcut Suspiria, Tenebrae și Opera, este la primul său rol principal și recunoaște că, deși Gaspar Noe a scris rolul pentru el, s-a lăsat cu greu convins: „Gaspar este unul dintre bunii mei prieteni, ne știm de peste 20 de ani. M-a implorat, mi-a spus c-a scris filmul pentru mine, și toți din jurul meu m-au sfătuit să joc în Vortex. Chiar și așa, când a venit Gaspar să mă vadă la Roma și am urmărit împreună Love, la 10 dimineața, trebuie să recunosc că aveam mari îndoieli. Asia, fiica mea, a fost cea care m-a convins, în cele din urmă”.

Fără scenariu propriu-zis și având doar un ghid de aproximativ 15 pagini, Dario Argento, Francoise Lebrun și Alex Lutz (care joacă rolul fiului celor doi), au improvizat constant, respectând indicațiile regizorale. “Privire goală. Mișcă-ți degetele. Mormăie. Lucruri foarte concrete. Nu am vorbit cu Gaspar despre stările personajului și mai bine așa, pentru că nu suport lucrurile astea”, a spus Francoise Lebrun.

Vortex va rula începând din 9 septembrie, la București, Târgoviște (Cinema Independența) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *