Filmul „Alis”, laureat cu Ursul de Cristal la Berlinale, din 3 martie în România

Dublu premiat la Berlinale, Alis sosește pe marile ecrane din țară

Premiat în cadrul Berlinale 2022 cu Ursul de Cristal, dar și cu trofeul Teddy Award pentru cel mai bun film documentar, Alis a fost selecționat și la IDFA!

Regizat de Clare Weiskopf și Nicolas van Hemelryck, Alis va putea fi văzut în cinematografe din data de 3 martie.

Proiectul, o coproducție a trei țări, România prin compania deFilm, alături de Columbia și Chile, vorbește despre puterea de a visa un viitor mai bun. Adolescente care nu demult trăiau pe străzile din Bogota participă la un exercițiu creativ al cărui rezultat este Alis, o colegă de clasă fictivă. Exercițiul începe ca un joc inocent, o pânză goală, pe care fetele își pot proiecta propriile experiențe. Pe măsură ce ficțiunea prinde contur, crește și se îmbină cu realitatea, le deschide posibilitatea de a-și vedea propriile experiențe dintr-o perspectivă diferită. Crearea acestei colege de clasă fictive rupe ciclul de violență în care au trăit și le oferă o oportunitate unică de a visa un viitor mai bun.

Alis (TRAILER) este un film ce spune o poveste universală. O poveste reală, care de cele mai multe ori nu are și un final fericit. O poveste plină de râsete, dragoste și muzică, care se întâmplă în locul cel mai puțin așteptat.

Dezvoltat pe parcursul a 5 ani, filmul a fost catalogat de ScreenDaily ca fiind „un act sensibil și generos, care pune accent pe protecția personajelor sale, înaintea propriilor dorințe de a spune o poveste convingătoare. Weiskopf și van Hemelryck, simultan și literalmente, pun în prim-plan etica filmului documentar. Deși ar fi putut alege să iasă și să filmeze tinerele aflate în pericol pe străzile din Bogota, alegerea lor a fost să facă un atelier – să întrebe în loc să observe”.

Din echipa filmului face parte directorul de imagine Helkin Rene Diaz, muzică originală e semnată de Miguel Miranda și Jose Miguel Tobar, de sunet s-a ocupat Marius Leftărache, iar colorist este Claudiu Doagă. Filmul a fost produs de Radu Stancu și Alexandra Galvis, regizat și produs de Nicolas van Hemelryck și Clare Weiskopf.

Clare Weiskopf este regizoare și jurnalistă. A petrecut peste 20 de ani lucrând în diverse proiecte sociale, de la conflictul armat din Columbia și violența sexuală folosită ca armă de război, până la răspândirea muzicii cumbia în America Latină și Europa.

Regizor, arhitect și fotograf, Nicolas van Hemelryck este co-fondatorul companiei de producție Casatarantula. Activitatea sa ca fotograf i-a adus o nominalizare la un premiu Fenix, cât și expoziții în SUA, Europa și Asia.

Prin Alis invităm spectatorul în universul emoțional al unor adolescente în care accesul este îngrădit de cele mai multe ori. Prin metode cinematografice simple și ingenioase în același timp, Clare și Nicolas reușesc să pătrundă în lumea lor și să ofere publicului un amalgam de emoții asemenea unui rollercoaster. Astfel că avem ocazia să parcurgem această călătorie cu Alis, care ne face să apreciem cu adevărat impactul și puterea speranței, într-o lume care pare să refuze orice urmă de optimism. Este un proiect de film cu ecou universal și, pentru că pe Alis o găsim oriunde în lume, a făcut ca această coproducție cu Columbia și Chile să nu aibă granițe”, declară producătorul Radu Stancu.

Filmul Alis e distribuit de Follow Art Distribution, iar pentru alte amănunte urmăriți și site-ul Alis-exista.ro!

Alis va fi proiectat începând din 3 martie, la București, Arad (Cinema Arta), Bistrița (Dacia – Centru Cultural) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Parteneri instituționali: UNATC, Asociația Vocea Copiilor Abandonați
Produs în România cu sprijinul: IDFA Bertha Fund, Avanpost, Mindshare Media, CNC România, TVR

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.