Everybody Knows, cu Penelope Cruz și Javier Bardem, deschide Les Films de Cannes a Bucarest (VIDEO)

6 noi filme de autor anunţate și vizualul Les Films de Cannes a Bucarest 2018 dezvăluit

Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes a Bucarest va începe cu filmul care a deschis și festivalul de la Cannes anul acesta: Everybody Knows/Todos lo saben, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, marea vedetă a cinematografiei iraniene contemporane, singurul regizor cu două Oscaruri pentru film străin la activ (A Separation – 2012 și The Salesman – 2016). Everybody Knows îi are în rolurile principale pe Penelope Cruz și Javier Bardem și spune povestea Laurei, care călătorește împreună cu copiii săi în satul natal din Spania, dar un eveniment neașteptat transformă vizita într-o suită de probleme. „Noul film al regizorului explorează cu fler și o nemiloasă eficiență o rană nevindecată din sânul unei familii spaniole. Farhadi este un povestitor cu o forță copleșitoare”, scria The Guardian. Everybody Knows va fi distribuit la anul în România de Independența Film.

• Tot în weekendul de deschidere a festivalului va putea fi văzut și Burning, film recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist și pentru câțiva ani chiar ministru al culturii în Coreea de Sud, și-a început târziu cariera de regizor, dar poveștile dure și critice la adresa societății l-au făcut rapid remarcat. A ajuns în atenția criticilor de peste hotare în 1999, cu al doilea film al său, Peppermint Candy, care a primit apoi invitația de a fi prezentat în cadrul Quinzaine des Realisateurs. În 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul Poetry și a câștigat premiul pentru scenariu. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

• Tot în premieră va fi prezentat și cel mai recent film al unui alt regizor-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan. La primul său film după Palme d’Or-ul pentru Winter Sleep, regizorul continuă pe aceeași linie, a unor povești care abundă în conversații și idei, într-un ritm cehovian, de data aceasta părăsind câmpiile Anatoliei pentru un mic sat din nord vestul Turciei, în apropierea localității turistice Canakkale. În The Wild Pear Tree, Ceylan spune povestea lui Sinan, un tânăr cu veleități de scriitor, care se întoarce în satul natal și face tot posibilul să strângă bani pentru a fi publicat. „Filmul e ca senzația aceea, când începi o carte bună noaptea târziu și te trezești că ai citit până dimineață” (Mubi). The Wild Pear Tree va fi distribuit în România de Asociaţia Macondo, până la finalul anului.

• Tot din competiția oficială de la Cannes, spectatorii vor avea ocazia să vadă BlacKkKlansman/Agent provoKkKator, cel mai recent film semnat Spike Lee și câștigătorul Marelui Premiu al Juriului. Adaptat după memoriile lui Ron Stallworth, filmul spune povestea un polițist afro-american din Colorado care a reușit să se infiltreze în filiala locală a Ku Klux Klan. Spike Lee reia aici tema rasismului, prezentă în multe dintre filmele lui, însă de data aceasta evită derapaje didactice în favoarea unui film de suspans cu tușe de umor absurd. În distribuție îi găsim pe John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington, și pe Adam Driver (Paterson, r. Jim Jarmusch). Un trailer puteti viziona AICI.

• Selecția Les Films de Cannes a Bucarest include și The Man Who Killed Don Quixote/Omul care l-a ucis pe Don Quijote, controversatul film al lui Terry Gilliam, care a așteptat până în ultima clipă sentința unui tribunal francez pentru a putea fi prezentat, în afara competiției, ca film de închidere a Festivalului de la Cannes. Totul a fost cauzat de un conflict între Gilliam și producătorul său, Paolo Branco, iar disputele juridice — câteva săptămâni după proiecția de la Cannes, o altă instanță a declarat că filmul a fost difuzat fără drepturi, a interzis distribuția lui în cinematografele franceze, iar Terry Gilliam are de plătit 10.000 € despăgubiri — au distras atenția de la filmul în sine: „o poveste plină de inventivitate și anarhism ce ne amintește de idealurile romantice în care lumea e populată de visători care îndrăznesc să spargă tiparele” (Time Out). The Man Who Killed Don Quixote va fi distribuit la anul în România de Transilvania Film.

• De la înființarea sa, Les Films de Cannes a Bucarest a prezentat toate filmele excentricului Gaspar Noe, chou chou-ul festivalului, cum ar spune francezii. Aflat deja pentru a 7-a oară la Cannes, regizorul care a scandalizat cu filmul său emblematic Irreversible, a revenit anul acesta în Quinzaine des Realisateurs cu Climax, care a fost recompensat cu premiul Art Cinema Award. Climax este un film care primește pe Variety subtitlul „muzicalul Fame se întâlnește cu Marchizul de Sade”. Climax va intra în cinematografe, distribuit de Independența Film, din 16 noiembrie. Un trailer puteti viziona AICI.

Ediția 2018 a Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Băneasa Grand Cinema Digiplex. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România și DACIN SARA.

Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE

Recomandat de: Radio Guerrilla

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *