“Crai nou” sosește în cinematografe, din 4 martie

Proiecții speciale de film cu plata în criptomonede

Follow Art Distribution lansează în luna martie seria evenimentelor ARTCHAIN la care accesul se va face pe baza unui bilet achiziționat prin criptomonede.

Crai nou / Blue Moon (TRAILER), pelicula care este marea câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, deschide galele ARTCHAIN. Proiecția specială a filmului, din cadrul primului eveniment ARTCHAIN, are loc în data de 1 martie 2022 la Galeria SENAT.

Din 4 martie, Crai nou ajunge și în cinematografele din România! Scris și regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Ilinca Neacșu, Emil Măndănac, Robi Urs sau Vlad Ivanov în distribuție, filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei.

În rolurile principale sunt Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Ioana Chițu este o actriță cu preocupări asemănătoare cu cele cu ale regizoarei – pentru educație, experimentare și cercetare. Un reprezentant al artivismului, Ioanei îi place să abordeze roluri cu implicații educative sociale și politice, activând în sectorul independent în proiecte găzduite de Macaz Teatru Coop. sau REACTOR de creație și experiment. Mircea Postelnicu este cunoscut publicului pentru rolurile sale din Ana, mon amour, în regia lui Călin Peter Netzer, din Miracol, cât și pentru felul riguros în care lucrează la un rol. Din distribuția filmului au făcut parte și actorii neprofesioniști ai școlii de actorie InLight: Mașa Ciobanu, Gabriel Cojocaru, Gabriel Hangu și Mădălina Drăgănescu.

Crai nou urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea  de a urma studii superioare și de a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor, ca urmare a violenței subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București. Crai nou este o dramă psihologică care implică familie, sex și un pic de sânge.

Din cauza dorinței de a descoperi împreună procese și viziuni estetice, a fost nevoie de o muncă aprofundată și destul de diferită atât a echipei cât și a actorilor. Am lucrat împreună intens în fiecare pas al procesului, pentru aproape 2-3 ani, și au fost implicate resurse aproape nebănuite”, declară Alina Grigore despre primul său lungmetraj.

Alina Grigore este cunoscută pentru felul neconvențional de a construi o poveste, în urma colaborării pe care a avut-o cu Adrian Sitaru la filmul Ilegitim. După acest proiect, Sitaru a îndrumat-o pe actriță să încerce regie de film și să abordeze aceleași tehnici dezvoltate în cadrul școlii de film și teatru – InLight. Pentru Crai nou, Alina a propus actorilor un scenariu inițial, după care a început să lucreze cu ei la dezvoltarea personajelor, pentru aproximativ 1 an și 6 luni. A fost o muncă de colaborare în care actorii au fost îndrumați să lucreze colectiv la dezvoltarea rolurilor. Au creat, de exemplu, împreună, amintiri ale personajelor. În urma acestui proces, Alina a rescris scenariul, preocuparea ei fiind “a experimenta relații și situații, mai degrabă decât a formula un fir narativ”.

Lucrul cu actorii a implicat o căutare a motivațiilor psihologice, a acțiunilor pe care personajele le întreprind, cu scopul atingerii unui act scenic autentic“. – Alina Grigore

O parte din scenariu a fost scris în locația filmării, Cabana Gigi Ursu, prima cabană privată din România. Cabana Gigi Ursu este una dintre cele mai vechi cabane din România și este o locație reprezentativă pentru nordul Moldovei, datorită impactului istoric și cultural pe care l-a avut pentru zona Bucovina. Cabana, parte a unui peisaj montan superb, a fost însă mistuită de flăcări la câteva luni după terminarea filmărilor, fiind repusă în funcțiune de cele 2 proprietare în urma donațiilor permanente care se fac pentru reconstruirea ei.

Filmul efectiv nu ar fi putut prinde viață fără implicarea și ajutorul  unor oameni ca Gabi Suciu, Adrian Pădurețu, Gabriela Ursu, Cristina Săvuică, Mike Săvuică, Diana Mitrache și Robi Urs. Pentru mine lucrul colaborativ e vital în descoperirea unor relații și situații de viață și mă interesează mai degrabă procesul decât rezultatul final“. – Alina Grigore

Producătoarea Gabi Suciu (cu multe filme de scurtmetraj și lungmetraj în portofoliu) a făcut posibil stilul de lucru neconvențional al regizoarei. Bugetul a fost redus și nici zilele de filmare nu au fost deloc ușoare. S-au desfășurat în vârful muntelui Giumalău, unde accesul este anevoios și limitat. Atât echipa, cât și actorii au fost găzduiți de Gabriela și Geta Ursu, în Cabana Gigi Ursu. Echipa de filmare și actorii au fost două veri la rând în locație, în munții Bucovinei, pentru a repeta și testa cu directorul de imagine Adrian Pădurețu diferite viziuni estetice. Lucrul colaborativ a implicat o muncă de aproximativ 2-3 ani cu actorii, monteurul și directorul de imagine cu scopul de a cerceta estetica și de a experimenta felul în care pot fi surprinse situațiile scenice.

Ultimii ani ne-au confruntat cu încercări pe toate planurile… politic, social, medical… viața cotidiană așa cum o știam s-a modificat și noua normalitate ne-a forțat să ne reevaluăm legăturile interumane. Familia Ursu din Crai nou este o miniatură a societății așa cum a ajuns ea astăzi, în care membrii familiei sunt nevoiți să conviețuiască, în ciuda dorințelor și aspirațiilor fiecăruia.” – Gabi Suciu

Crai nou / Blue Moon va rula începând din 4 martie la București și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Filmul a fost produs de InLight în coproducție cu Atelier de Film, Forest Film, Unfortunate Thespians, Avanpost, Smart Sound Studios, cu sprijinul Lugera, Kenvelo, L’Oreal, Ugatti și Heidi.

Crai nou este distribuit de Follow Art Distribution.

Parteneri: Havoc Studio, Stakeborg, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Nespresso, Ivatherm, Cabana Gigi Ursu, Fly Music, Chef Iulian Olaru, Cristina Grecea

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *