CinePOLSKA 2019 | Recomandari 29 octombrie – 3 noiembrie (VIDEO)

Mr. Jones, ce a avut anul acesta premiera la Berlinale, și concertul de jazz WMQ vor deschide CinePOLSKA, ediția a 15-a

Premiera românească a celui mai recent film al uneia dintre cele mai premiate regizoare europene, Agnieszka Holland, intitulat „Domnul Jones” și concertul de jazz susținut de cvintetul WMQ vor deschide cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA din București. Evenimentul va avea loc în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie 2019.

În timpul deschiderii muzicale a festivalului CinePOLSKA, de către cvintetul polonez de jazz Wojtek Mazolewski Quintet (WMQ), pe 29 octombrie, în club Control veți putea asculta opera compozitorului polonez – pionier al jazz-ului modern – Krzysztof „Komeda” Trzcinski (1931-1969), autorul coloanei sonore pentru multe dintre filmele lui Roman Polanski, printre altele pentru „Copilul lui Rosemary” („Dziecko Rosemary”) și „Cuțitul în apă” („Noz w wodzie”). Intrarea la acest concert este gratuită!

Proiecțiile de film ale ediției a 15-a a CinePOLSKA vor începe la București pe 30 octombrie, la cinematograful Elvira Popescu, cu premiera românească a celui mai recent film al Agnieszkăi Holland „Domnul Jones” („Mr. Jones”), o povestea extrem de actuală, bazată pe evenimente reale, a jurnalistului galez Gareth Jones, care luptă pentru adevăr în timpul regimului stalinist și a Marii Foamete din Ucraina. În era falselor știri care ne invadează și a crizei mass-media tradiționale, mesajul acestui film este extrem de puternic și ancorat în realitatea contemporană.

Filmul regizoarei poloneze a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din acest an și se află printre filmele nominalizate la “Oscarurile” europene — Premiile Academiei Europene de Film 2019, ai căror laureați vor fi anunțați pe 7 decembrie.

În cadrul festivalului CinePOLSKA 2019, spectatorii vor vedea șase dintre cele mai interesante filme poloneze produse în ultimele luni (toate cu subtitrare în limbile română și engleză).

Toate proiecțiile de filme din cadrul festivalului vor avea loc la cinematograful Elvira Popescu, iar biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului (deschisă cu o oră înaintea fiecărei proiecţii), de la sediul Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas (în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile), precum și online pe Eventbook.ro. Prețul biletelor: tarif întreg – 15 lei, tarif redus – 10 lei, carnet 5 bilete – 60 lei, carnet 5 bilete redus – 40 lei.

Recomandări CinePOLSKA 2019:

🎬  Mr. Jones / Domnul Jones (regia Agnieszka Holland | 2019)
(miercuri, 30 octombrie, 20:00)

“Tânărul jurnalist Gareth Jones se pregătește pentru un subiect important – modernizarea rapidă a Uniunii Sovietice. Decide astfel să meargă la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Stalin. Acolo o întâlnește pe jurnalista britanică Ada Brooks, datorită căreia află că adevărul despre regimul stalinist este ascuns de către cenzorii sovietici. Auzind zvonuri despre marea foamete din URSS, Jones pleacă în Ucraina, unde devine martor ocular al tragediei Holodomorului.
Odată întors la Londra, scrie un articol despre foametea din Ucraina, a cărui autenticitate este însă subminată de către jurnaliștii occidentali aflați sub presiunea Kremlinului. În ciuda amenințărilor cu moartea, Gareth continuă să lupte pentru adevăr, pe care decide să-l împărtășească tânărului scriitor George Orwell.”

În competiţie la Berlinale 2019, în cursa pentru Ursul de Aur. Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2019.

 

🎬  Kler / Clergy / Clerul (r. Wojciech Smarzowski | 2018)
(sambata, 2 noiembrie, 20:30)

“Cu câţiva ani în urmă, evenimente tragice au unit destinele a trei preoţi catolici. De atunci, cei trei se întâlnesc în fiecare an pentru a sărbători că încă se mai află în funcţie. În curând, poveştile celor trei membri ai clerului se vor lega din nou.”

Filmul a doborât recordul la numărul de bilete vândute în Polonia, până la începutul anului 2019 fiind vizionat de peste 5 milioane de spectatori!

Premiul criticii FIPRESCI la TIFF Transilvania 2019. Inclus în selecţia oficială Premiul LUX 2019. Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2019.

 

🎬  Fugue / Fuga (r. Agnieszka Smoczynska | 2018)
(duminica, 3 noiembrie, 20:30)

“O istorisire onirică despre o femeie care suferă de amnezie și își regăsește familia după doi ani de absență. Inspirat dintr-un caz real, filmul spune povestea Alicjei, o femeie care suferă de tulburarea disociativă de fugă, o afecțiune psihică rară, constând în pierderea memoriei și schimbarea dramatică a personalității. Alicja nu are nicio amintire și nu știe cum a ajuns în această situație. Mai mult, nu vrea să-și reamintească cine era înainte, nici măcar atunci când este regăsită de familie și nevoită să-și reia rolurile de fiică, soție și mamă.”

Selecţionat la Cannes – Semaine de la Critique, dar şi la Karlovy Vary.

Mai multe detalii despre filmele CinePOLSKA 2019 puteti afla pe site-ul Institutului Polonez.

Autoarea conceptului grafic al campaniei de imagine CinePOLSKA din acest an este Maria Zurbagiu, o tânără ilustratoare și artistă vizuală din București.

Organizatorul CinePOLSKA este Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia, Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez) și club Control.

One thought on “CinePOLSKA 2019 | Recomandari 29 octombrie – 3 noiembrie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *