“Casa cu păpuși”, din 24 septembrie la cinema (VIDEO)

Vacanța anuală a unor femei într-o vilă pe Valea Oltului, din 24 septembrie în cinematografele din România

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, filmul documentar Casa cu păpuși / House of Dolls, proaspăt câștigător al Trofeului Ceau Cinema Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 24 septembrie.

Filmul (TRAILER) a avut premiera internațională anul trecut la Sarajevo International Film Festival și a devenit unul dintre cele mai îndrăgite filme documentare românești. Avanpremieră națională a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2020.

Casa cu păpuși, o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, va fi distribuit de microMULTILATERAL, cu sprijinul CNC România.

Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.

Casa cu păpuși le are în distribuție pe Viorica Crăciun, Ileana Crăciun, Elena Laslu, Ana-Maria Bondar, Aura Chindea. Tudor Platon semnează regia, scenariul și imaginea, montajul a fost realizat de Natalia Volohova Deliu, iar de sunet s-a ocupat Ștefan Azaharioaie. Producători: Carla Fotea, Ada Solomon, Tudor Platon, Alexandru Solomon.

Despre debutul său în regie, Tudor Platon declară: „Mereu mi-a plăcut să-i înregistrez pe cei apropiați, în special pe cei din familie. Simt că, prin intermediul unui aparat de înregistrat imagini sau sunet, ei îmi dau voie să mă bag în sufletul lor, iar mie îmi place acolo. Bănuiesc că are de-a face cu ceva din copilărie, ceva ce mi-a rămas sau din contră, am pierdut și încerc să-l recapăt; nici eu nu știu. Din același instinct am ajuns să îmi filmez și bunica, pe Cica, împreună cu prietenele ei, în timpul vacanței lor anuale la munte.

Tudor Platon este director de imagine, absolvent al secției de imagine de film din cadrul UNATC București. Filmografia lui cuprinde scurtmetraje precum Cadoul de Crăciun (regia Bogdan Mureșanu, aflat pe lista scurtă a Premiilor Oscar 2020), Toate fluviile curg în mare (regia Alexandru Badea, selectat la Cinefondation, Cannes 2016) și lungmetrajul Să nu ucizi (regia Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, selectat în Competiția oficială la Varșovia 2018). Casa cu păpuși face parte dintr-un proiect mai amplu și foarte personal despre familia lui.

Filmul va rula începând din 24 septembrie la București (Happy Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Europa), Bistrița (Dacia – Centru Cultural), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Happy Cinema), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Craiova (Cinema Patria), Focșani (Happy Cinema, Sala Balada), Odobești (Casa de Cultură), Piatra Neamț (Cinema Mon Amour), Sibiu (Cinema Arta), Târgu Mureș (Cinema Arta), Toplița (Cinema Călimani). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Documentarul va rula în avanpremieră la Slobozia, joi, 23 septembrie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură.

Proiecții de gală în prezența echipei sunt programate la: Piatra Neamț (Cinema Mon Amour – vineri, 24 septembrie, ora 20:00), Focșani (Happy Cinema – sâmbătă, 25 septembrie, 19:30), Botoșani (Happy Cinema – duminică, 26 septembrie, 19:30). Miercuri, 29 septembrie, de la ora 20:30, filmul rulează la Grădina cu Filme creart București, proiecția fiind urmată de o sesiune de întrebări cu regizorul Tudor Platon.

Pe 1 octombrie, filmul va putea fi vizionat la Cinema Ateneu din Iași, de la ora 18:00, iar pe 4 octombrie, ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu din București.

Casa cu păpuși este o producție microFILM și Film Cartel, în co-producție cu 1TV Neamț. Cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Provident, kika România, Covalact, Savini Due, Bilka Steel, MediaCom, Vitrina Advertising.

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *