Berliner, în regia lui Marian Crișan, din 23 februarie la cinema

😀 Din 23 februarie, votaţi PUP (Partidul Uniunii Populare) la cinema!

Așteptarea a luat sfârșit, «comedia amară» Berliner (TRAILER) – cum o numește regizorul – putând fi văzută din 23 februarie în cinematografele în care se pot organiza proiecții în acest moment. Programată iniţial pentru noiembrie 2020, premiera națională a filmului a fost amânată din cauza normelor de siguranță în vigoare.

„Nu a fost un an ușor pentru nimeni, nici pentru cei ce lucrează în producția de film, nici pentru cei care se ocupă de distribuția de film sau de sălile de cinema. Lumea se schimbă. Vizionarea unui film de cinema pe marele ecran e pusă sub semnul întrebării. Eu însă sunt printre cei care speră ca lumea să revină în sala de cinema. Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sală. Filmul nostru va fi programat în majoritatea sălilor deschise la această oră și vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul” spune Marian Crișan.

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului îl urmărește pe Mocanu, un politician aflat în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, «un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă» (Ion Sapdaru), care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie, de unde hotărăște să-și continue campania. Sediul de campanie va fi chiar casa unuia dintre săteni, tractorist de meserie, de unde politicianul va derula un plan cameleonic.

„Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a intersat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucureşti sau Bruxelles. Unul dintre locurile unde, după cum ne amintim, și « morții pot să voteze ».
Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele inteligente cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media?
Berliner este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta” declară Marian Crișan.

În rolurile principale din film spectatorii îi vor putea recunoaște pe îndrăgiții actori Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan. Alături de ei, din distribuția filmului fac parte și Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

Berliner va rula în această primă fază în: București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Buzău (Happy Cinema), Focșani (Cinema Balada, Happy Cinema), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa deCultură), Oradea (Cinema Palace), urmând să fie programat în viitorul apropiat și în alte orașe, atunci când redeschiderea cinematografelor va face acest lucru posibil. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj, ci să recreez un destin” le spunea jurnaliștilor Ovidiu Crișan în conferința de presă de la premiera mondială a filmului, din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, acolo unde a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation. Au urmat apoi selecţiile la Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.

Berliner | The Campaign are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține reputatului Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu, iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul CNC, TVR, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film, în co-producție cu Mandragora, și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.

Detalii pe pagina de Facebook Berliner / The Campaign

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *