Au fost selectate cele 10 filme pentru Premiul LUX 2017

A fost anuntat de asemenea si Premiul publicului LUX, acordat unei coproductii româneşti

An de an, toate cele zece filme din selectia LUX ajung sa fie apreciate, vizionate si laudate, pe buna dreptate! Prin urmare, incetul cu incetul – in urmatoarele 18-24 de luni – si cele de anul acesta vor continua sa se dezvaluie, fie lansate prin cinematografe (putine dintre ele insa!), festivaluri, fie pe platformele VOD. E o lista de filme practic de neratat, speciale, inteligente, de calitate! Cele 10 filme care concureaza anul acesta pentru Premiul LUX au fost dezvaluite la recentul incheiat Festival International de Film de la Karlovy Vary, pe 2 iulie.

Premiul pentru film LUX este o prestigioasa distinctie oferita de Parlamentul European pentru a promova cinematografia produsa in Europa, pentru a face ca filmele sa fie accesibile publicului larg, pentru a promova productii promitatoare, care sa circule dincolo de piata lor nationala, si pentru a incuraja dezbaterile despre valori si probleme sociale in intregul spatiu european, deci si in România.

Competiția LUX din 2017
Anul acesta e doar pentru a doua oara (in 2008 a mai fost o situatie similara), in istoria de 11 ani a Premiului LUX, cand un film românesc, o coproductie românească sau macar un nume românesc nu este pe lista scurta.

Filmele selectate pentru Premiul LUX 2017 prezinta o varietate de situatii: tinerii care devin adulti, activisti pentru schimbarea sociala, oameni care se lupta sa inceapa o noua viata intr-un nou context sau care incearca sa faca fata unei invazii de informatii si comunicarii continue intr-o epoca post-adevar. De la satira politica la un studiu social neobosit, cele zece filme europene care concureaza pentru Premiul LUX se prezinta in diferite genuri.

Cele 10 filme sunt (in ordine alfabetica):

  • A Ciambra, de Jonas Carpignano (Italia/Brazilia/SUA/Franța/Germania/Suedia)
  • 120 battements par minute/BPM (Beats Per Minute), de Robin Campillo (Franța)
  • Slava/Glory/Glorie, de Kristina Grozeva & Petar Valchanov (Bulgaria/Grecia)
  • Hjartasteinn/Heartstone, de Gudmundur Arnar Gudmundsson (Islanda/Danemarca)
  • King of the Belgians/Regele belgienilor, de Peter Brosens & Jessica Woodworth (Belgia/Olanda/Bulgaria)
  • Sameblod/Sami Blood, de Amanda Kernell (Suedia/Danemarca/Norvegia)
  • Estiu 1993/Summer 1993/Vara lui 1993, de Carla Simon (Spania)
  • Ostatnia Rodzina/The Last Family/Ultima familie, de Jan P. Matuszynski (Polonia)
  • Toivon tuolla puolen/The Other Side of Hope/Cealaltă față a speranței, de Aki Kaurismaki (Finlanda/Germania)
  • Western, de Valeska Grisebach (Germania/Bulgaria/Austria)

120 battements par minute, regizat de Robin Campillo, a castigat Marele Premiu al Juriului anul acesta la Cannes, o distinctie ce vine ca importanţă imediat dupa Palme d’Or.
Tot la Cannes, anul acesta, A Ciambra, regizat de Jonas Carpignano, a fost laureata cu Europa Cinemas Label Award, premiu decernat in Quinzaine des Realisateurs exclusiv filmelor europene din selectie.
Iar Toivon tuolla puolen a castigat la Festivalul de Film de la Berlin, in februarie, un Urs pentru Regie. Este totodata si filmul cu cele mai mari sanse de a castiga Premiul LUX pe 2017!
Un alt reper important este ca Premiul LUX de anul acesta include 5 regizoare pe lista scurta: Kristina Grozeva, Jessica Woodworth, Amanda Kernell, Carla Simon si Valeska Grisebach.

Agenda LUX 2017
Urmatorul pas va fi facut la Festivalul de Film de la Veneția, la sfarsitul lunii septembrie, cand vom afla care sunt cele trei filme ce vor fi selectate pentru a concura in finala. Acestea trei vor fi subtitrate in toate cele 24 de limbi oficiale (inclusiv in limba română) ale UE si vor fi difuzate in cinematografe in toate cele 28 de tari UE in timpul Zilelor Filmului LUX, in aceasta toamna.

Castigatorul Premiului LUX 2017 va fi selectat de catre membrii Parlamentului European si va fi anuntat in plenul de la Strasbourg pe 14 noiembrie 2017.

foto: Getty Images

Premiul publicului LUX castigat de o coproductie românească
Deputatii europeni decid castigatorul final, insa publicul este, de asemenea, implicat direct. In timpul proiectiilor (gratuite!) Zilele filmului LUX, fiecare spectator poate vota filmul preferat dintre cele trei finaliste. Ulterior, premiul publicului este dezvaluit la Karlovy Vary, anul urmator.

In acest an, Premiul Publicului LUX a fost primit de coproductia minoritar românească Toni Erdmann (filmata in mare parte in România, partial in limba română), regizata de Maren Ade, film care a castigat de altfel si Premiul LUX in 2016, ulterior fiind extrem de aproape de a incasa si un Oscar!

5 thoughts on “Au fost selectate cele 10 filme pentru Premiul LUX 2017”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *