Anim’est 2017: The Comics Edition (29 septembrie – 8 octombrie)

Anim’est e singurul festival din România la care filmul ce obține trofeul castiga automat dreptul de a fi propus direct pe lista celor selectate pentru Premiile Oscar, la secțiunea scurtmetraj de animație

Toamna aceasta aduce o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație. Ediția cu numărul 12, ce va avea loc între 29 septembrie și 8 octombrie, la București, vine cu o temă specială: The Comics Edition, celebrând una dintre cele mai semnificative și constante surse de inspirație pentru filmul de animație, benzile desenate.

Invitatul special al festivalului anul acesta, și cel care semnează vizualul ediției Anim’est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști creatori de benzi desenate. Cooper a  devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convențiile, și pentru contribuțiile sale în animație – este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, și co-creatorul serialului animat Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. Dave Cooper va face parte din juriul competițiilor de scurtmetraj internațional și film studențesc și va aduce la București o expoziție a lucrărilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum și cea mai recentă carte a sa, Ripple, pentru care va fi organizată și o sesiune specială de autografe. Cel mai recent scurtmetraj de animație realizat după benzile desenate ale lui Cooper și regizat de Rune Spaans, The Absence of Eddy Table, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai așteptate nopți tematice ale festivalului, Creepy Animation Night. Dave Cooper a realizat afisul ediției din acest an a festivalului – lucrare de autor, pe care a intitulat-o Raluca Descends on Bucharest.

Lungmetrajul LOVING VINCENT deschide ediția de anul acesta a festivalului

Anim’est aduce la București, în buna tradiție a festivalului, cele mai importante filme de animație recente. Lungmetrajul de animație care deschide ediția din acest an este mult așteptatul Loving Vincent, coproducție britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman. Având la bază viața și moartea stranie a unuia din cei mai apreciați artiști moderni, filmul a obținut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy, anul acesta.

Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit simboluri ale creatiei moderne și care au schimbat fața artei. Filmul a presupus un efort considerabil. Inițial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animația a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări clasice cu actori și pictură. La film au lucrat 125 de pictori din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia și Grecia, iar filmările au avut loc în Londra și Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori și animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică. Cu un astfel de efort creativ și o asemenea desfășurare de forțe, Loving Vincent e unul dintre cele mai așteptate filme de animație ale acestui deceniu!

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol și Apollo111. Biletele vor putea fi achiziționate în curând de pe siteul eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu pe toată perioada festivalului.

Anim’est e singurul festival din România la care filmul ce obține Trofeul festivalului castiga automat dreptul de a fi propus direct pe lista celor selectate pentru Premiile Oscar, la secțiunea scurtmetraj de animație. Aceasta performanta exceptionala pentru un festival de film din România a fost atinsa incepand cu acest an!

Pentru mai multe amanunte va sta la dispozitie si site-ul oficial al festivalului: animest.ro. Partener principal Anim’est: Old Mout. Parteneri Anim’est: Groupama, KFC, Pizza Hut, HBO, AVIS Rent a Car, Les Ateliers Nomad.

One thought on “Anim’est 2017: The Comics Edition (29 septembrie – 8 octombrie)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *