7 filme de vazut acasa: Saptamana One World Romania 2018 (26 martie-1 aprilie)

Saptamana aceasta, pana pe 1 aprilie, puteti vedea online gratuit 7 filme subtitrate din selectia festivalului One World Romania 2018

Ieri, 25 martie, s-a încheiat cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania (OWR). CineGhid a fost prezent de-a lungul a aproape 10 zile la acest festival deosebit, în ciuda condițiilor meteo neprietenoase, si putem spune ca a fost cea mai puternica selectie OWR din 2014 incoace! Nu stim daca s-a intamplat sa fie aceasta serie de filme asa de valoroasa pentru ca echipa de programatori s-a marit, insa trebuie remarcat nivelul extraordinar de anul acesta, chiar daca OWR are an de an o selectie de filme extrem de interesante.

Si pentru ca de ceva timp, anual a existat o serie de cateva filme oferite gratuit spre vizionare online, si de data aceasta se intampla la fel. Noutatea e ca totul se desfasoara dupa incheierea festivalului, iar platforma prin care are loc e Cinepub, toate filmele fiind subtitrate in limba română, doua dintre ele inclusiv in engleza.

Asadar, din cele 90 de filme proiectate la OWR 2018, pana pe 1 aprilie inclusiv vor fi disponibile online gratuit 7, exclusiv pe teritoriul României! Dintre cele 7 filme, noi v-am recomandat deja doua dintre ele, Copiii libertății  si Revoltele studenților cehi, insa le puteti vedea aici gratuit pe toate, mai ales şi Pacea fie cu voi, un scurtmetraj coproductie România, cu multi dintre protagonisti care nu mai sunt printre noi!

Copiii libertății / Figli della liberta / Be Free or Be Dead a fost inclus în secțiunea „Învăț și dezvăț” a festivalului. Este un film pentru părinții frământați de întrebări despre formule de educație alternativă capabile să ofere copiilor mai mult spațiu de reflecție și decizie decât sistemul de stat. Problema cea mai arzătoare care iese la iveală: cum va putea un copil educat alternativ să fie integrat ulterior în sistemul clasic, institutionalizat? Este sau nu educația alternativă o fabrică de inadaptați?
Subtitrari: RO

 

► Revoltele studenților cehi / Ceske studentske revolty / Czech Student Uprisings, inclus în secțiunea „1968: după 50 de ani”, este realizat în anticiparea aniversării și prezintă primăvara de la Praga din interior, prin detalii oferite de cei care au participat la ea și au construit-o, de fapt. Personaje deja familiare, foști tineri est-europeni ai anilor ’60 deveniți adulți – mulți dintre ei intelectuali, dar nu numai – spun povestea acelor vremuri cu perspectiva și împăcarea martorilor istoriei mari.
Subtitrari: RO

 

► Mamă copil / Child Mother, parte din secțiunea „Trecutul prezent”, este un film despre răni individuale perpetuate în familie către generațiile următoare. Organizat în jurul unor conversații purtate de patru adulți cu mamele lor vârstnice, acest film dezvăluie cu delicatețe complexitatea relațiilor în interiorul familiilor constituite prin căsătoria unei minore cu un bărbat matur, adesea bătrân.
Subtitrari: EN, RO

 

Din aceeași secțiune, Fiecare zid e o poartă / Every Wall is A Door spune povestea regizoarei Elitza Gueorguieva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat. Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist.
Subtitrari: RO

 

Nu e bine să vorbești / Small Talk a fost prezentat în secțiunea „Politicile sexului”. Regizoarea Hui-Chen Huang locuiește cu mama ei, dar vorbește cu ea arareori. Preoteasă taoistă care se ocupă de funeralii și înrăită a jocurilor de noroc, Anu nu vrea să vorbească despre ce a făcut-o să-și părăsească soțul, despre diversele ei prietene de-a lungul timpului și despre locul ei în societatea taiwaneză, un loc profund homofob, deși este primul din Asia în care au fost legalizate căsătoriile între persoane de același sex.
Subtitrari: EN, RO

 

Cântecele angajate ale lui Colette MagnyLa chanson politique de Colette Magny – inclus în secțiunea „Arta care mișcă lumea” – prezintă o figură impozantă și intransigentă, plină de o energie activistă, cu o voce răsunătoare, plină de încredere stângistă galică. Colette Magny a avut o carieră neobișnuit de lungă din anii ’60 până în anii ’90, trecând de la jazz la anti-poezie si la blues într-o fervoare creativă care nu ar fi fost posibilă în zone mai tradiționale ale industriei muzicale.
Subtitrari: RO

 

Pacea fie cu voi / Al Salamu Aleikum / May Peace Be Upon You, prezentat în cadrul secțiunii „Caut țară” este realizat de Wissam al-Zoabi. El trăiește și studiază în România. Acum 6-7 ani s-a întors în Siria, țara unde își are rădăcinile, să filmeze într-o zonă controlată de militanții anti-guvernamentali din Armata Liberă Siriană (FSA), opusă atât regimului lui Bashar al-Assad, cât și rebelilor fundamentaliști. Wissam alcătuiește un tablou de viață pe fundal de război, în așteptarea păcii ce pare să nu mai vină nici in prezent.
Subtitrari: RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *