Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi din București. Este un festival cu traditie, ajuns la cea de-a 6-a editie, care include filme de mare calitate, care ating subiecte cu grade de implicare diferite din aria politica sau zone tangentiale ei. De la filme documentare la filme de fictiune sau scurtmetraje, selectia Cinepolitica propune titluri noi si controversate, an de an.
Iata ce va recomandam sa nu ratati, din programul din acest an al Cinepoliticii:
POWIDOKI / AFTERIMAGE (Imaginea de apoi)
Polonia 2016 98′
Regie: Andrzej Wajda
Ultima realizare a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda. Subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de trecerea autorului în neființă, întregește cum nu se poate mai potrivit opera marelui regizor european. Povestea biografică a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzemiński, prilejuiește o paralelă subtilă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, în era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general. O ultimă mare poveste despre demnitate, integritate și nesupunere. O operă ce intră direct în posteritate.
APPRENTICE (Ucenicul)
Singapore/Germania/Franța/Qatar, 2016 115′
Regie: Boo Junfeng
Povestea urmărește imersia unui tânăr ofițer în întunecatul sistem corecțional al Malaeziei. Transferat la o închisoare de maximă securitate pentru a face parte din serviciul de pază, Aiman va ajunge printr-o conjunctură neprevăzută ucenicul veteranului Rahim, călăul-șef al închisorii în care se practică și execuții ale deținuților încarcerați pentru faptele cele mai grave. Această turnură din viața sa, îl va aduce pe tânăr extrem de aproape de trecutul tenebros al lui Rahim, de care îi leagă, în modul cel mai crud, un eveniment dureros: moartea tatălui sau. Tensiunea joasă și necontenită a filmului și universul înfiorător al acestui tip de închisoare produc o dramă realistă, lipsită de clișee şi extrem de profundă. Un film care va da cu siguranță fiori, mai ales ca e un subiect aflat în actualitatea noastră și din pricina detenției unui român condamnat la moarte în aceeași țară asiatică. Producție prezentată, printre multe alte festivaluri, și la Cannes 2016, în cadrul secțiunii Un certain regard.
PUTIN FOREVER? (Putin pentru totdeauna?)
Rusia 2015 93′
Regie: Kiril Nenashev
Un film documentar realizat cu foarte mult curaj de Kiril Nenashev despre protestele din Rusia, care au avut loc în 2011 – 2012. În film se regăsesc imagini de arhivă extrem de importante, suprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoluție anti-Putin.
Importanța deciziilor și strategiilor lui Putin este covârșitoare pentru stabilitatea sau instabilitatea mondială. Dar totul pleacă din dominația sa asupra propriului popor, starea de fapt a societății ruse fiind ascunsă sub acelaşi obroc sovietic și kaghebist. Încercarea opozanților lui Putin de a se exprima liber și de a protesta împotriva sistemului este un joc extrem de periculos, iar finalitatea nu le-a fost până acum favorabilă contestatarilor: asasinate, detenții în închisorile federale, azil politic. Un film frust și direct, un documentar realizat cu foarte mult curaj, în care se regăsesc personaje și imagini de arhivă extrem de importante, surprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoltă anti-Putin. Un demers jurnalistic ce capata o noua dimensiune, in contextul recentelor proteste din 26 martie din intreaga Rusie, in urma carora s-au facut peste 1250 de arestari!
DIE REISE MIT VATER (La drum cu tata)
Germania/România/Ungaria/Suedia 2016 107′
Regie: Anca Miruna Lăzărescu
O ultima sansa de a vedea acest film, ce a rulat in cinematografe in România la inceputul lunii februarie, pentru o perioada mult prea scurta. O cronica a acestui film românesc deosebit de bun puteti citi pe acest link.
CLASH (Ciocnirea)
Egipt/Franța 2016 97′
Regie: Mohamed Diab
Producția este aproape un experiment cinematografic bazat pe o copleșitoare presiune psihologică. Cadrul ultra-aglomerat și claustrofobic al unor mașini de transport de prizonieri din mijlocul evenimentelor Primăverii Arabe generează un conflict de caractere, mentalități și ideologii greu de regăsit în vreun alt film contemporan. Spațiul mobil de detenție devine un micro-univers care rezonează perfect cu cel exterior, deși nivelul de tensiune este chiar mai profund. O confruntare mentală și fizică într-un spațiu vital infim. Jocul actorilor este surprinzător, realist și încărcat de nuanțe, în același timp. Răsturnările de situație și poveștile intime ale celor încarceraţi țin privitorul într-o încordare permanentă, implicându-l în mod direct, senzorial, în spațiul filmic. Deși povestea se încadrează într-un moment istoric foarte specific, dinamica umană creată este valabilă oricând, pentru orice cultură și societate. Filmul nu-și va pierde actualitatea niciodată. Selectionat la Cannes in sectiunea Un certain regard, filmul are un fan de talie mondiala: Tom Hanks!
THEIR FINEST (Momentul de grație)
Marea Britanie 2016 117′
Regie: Lone Scherfig
Un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a 6-a ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, atunci cand vor fi decernate si trofeele Cinepolitica.
Cândva, nu foarte demult, în momentele cele mai întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial, cinematografia a fost unicul mijloc pentru ridicarea moralului unei întregi națiuni. Acțiunea filmului se plasează în Londra anilor ’40, în perioada de maximă slăbiciune a rezistenței britanice în fața agresiunii naziste. Divizia de Film a Ministerului Britanic de Interne o angajează pe scenarista Catrin Cole să aducă o perspectiva feminină asupra campaniei naționale de propagandă, menită să mențină vie speranța populației în urma efectelor tăvălugului Blitzkriegului. Privită de sus de colegii de breaslă și chiar de propriul soț, aceasta va reuși să se impună într-o lume profesională nepregătită încă pentru potențialul creativ al sexului frumos, lucru valabil chiar si in contemporaneitate. Povestea și filmul pe care încearcă să le construiască Catrin atât pentru guvern, cât și pentru poporul britanic, ar putea schimba însuși cursul războiului, prin infuzia de optimism și credință în propriile forțe. Un film in film, un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic.
IFF Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Directorul Cinepolitica este cineastul Copel Moscu, un reputat documentarist al anilor ’80.
2 thoughts on “6 filme de neratat la Cinepolitica VI (20-23 aprilie)”