3 filme româneşti in premiera in competitii la Karlovy Vary

Breaking News (regia Iulia Rugină), Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon) si Mariţa (regia Cristi Iftime) au fost selectate in cele trei sectiuni competitionale ale Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Cehia (30 iunie – 8 iulie 2017)

Daca anul acesta la Cannes filmele românesti au luat o pauza, la Karlovy Vary (festival de clasa A, ca si Cannes-ul) avem filme selectate in toate cele trei competitii, anuntate astazi, cu sanse la un Glob de Cristal (foto sus), chiar daca filmele românesti nu prea s-au lipit de vreun premiu major in Cehia, cel putin in ultimii ani. Festivalul de la Karlovy Vary, ajuns anul acesta la a 52-a editie, este unul dintre cele mai vechi din lume si a devenit evenimentul principal al industriei de film din Europa Centrala si de Est!

Breaking News (regia Iulia Rugină)

In Selectia Oficiala (filme care nu au mai concurat in competitiile niciunui alt festival international), a fost inclus Breaking News, noua productie a Iuliei Rugină (Love Building, Alt Love Building): “Dupa moartea tragica a operatorului sau, reporterul Alex realizeaza un reportaj in memoriam despre viata acestuia. Insa lucrurile se dovedesc a nu fi chiar asa simple.”

Breaking News va fi in premiera internationala la Karlovy Vary, la foarte scurt timp dupa cea mondiala de la TIFF, acolo unde este inclus in sectiunea Zilele filmului românesc – Lungmetraj.

Mariţa (regia Cristi Iftime)

Lungmetrajul Marița, debutul in lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera mondiala la Karlovy Vary, in sectiunea competitionala East of the West. Aceasta este dedicata regizorilor aflati la primul sau al doilea film, in cadrul ei fiind incluse productii din Europa Centrala si de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar si din tari ale fostului bloc sovietic.

Marița il are in centrul povestii pe Costi, caruia, sătul fiind de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de povestile tatalui sau. Astfel se hotaraste sa treaca pe la el. Revederea cu tatal nu este insa dorita de toata familia.

Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon)

La sectiunea competitionala Documentar, Ouăle lui Tarzan, cel mai recent film regizat de Alexandru Solomon, va fi tot in premiera internationala, dupa cea mondiala de la TIFF, in cadrul Zilelor filmului românesc – Lungmetraj.

Acțiunea din Ouăle lui Tarzan are loc in Suhum, capitala Abhaziei, o mica republica nerecunoscuta oficial, aflata pe malul oriental al Marii Negre. Legenda spune ca in Suhum, in anii ’20, sovieticii au infiintat un Institut medical de cercetare pe maimute, pentru crearea unui hibrid intre om si maimuta. „Ouăle lui Tarzan este un film despre utopii, o drama metaforica in care se impletesc destinele asemanatoare ale maimutelor si oamenilor”, declara Alecu Solomon.

Festivalul de Film de la Karlovy Vary are si oaspeti de soi: actorul american Casey Affleck, premiat cu Oscar in februarie (Manchester by the Sea), va primi Premiul Presedintelui. De asemenea, regizorul britanic Ken Loach (Palme d’Or la Cannes in 2016), precum si colaboratorul lui, scenaristul scotian Paul Laverty, dar si compozitorul american James Newton Howard vor fi recompensati cu Globul de Cristal.

4 thoughts on “3 filme româneşti in premiera in competitii la Karlovy Vary”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *