‘Sami Blood’ câştigă Premiul LUX 2017 (VIDEO)

Cele doua tinere interprete principale (foto) din film — care au fost prezente in jurul orei 13:15 (ora României) in Parlamentul European, la Strasbourg, pentru inmanarea prestigiosului Premiu LUX — sunt in realitate, ca si in film, surori si crescatoare de reni apartinand comunitatii nomade Sami (laponi din Laponia, in termeni peiorativi, asa cum sunt larg cunoscuti)

Sami Blood, o coproducție suedezo-norvegiano-daneza, a câştigat astazi cea de-a 11-a ediție a Premiului LUX pentru cinema, acordat de Parlamentul European. Filmul, o realizare extraordinara si aproape perfecta din punct de vedere cinematografic si nu numai, a concurat inital cu alte 9 productii/coproductii europene.

Sami Blood, regizat de suedeza Amanda Kernell, prezintă povestea unei tinere Sami, care îşi abandonează comunitatea, pentru că îşi doreşte un alt fel de viaţă, dar, pentru a-şi realiza visul, trebuie să înfrunte atitudinile rasiste din societate.

Sami Blood / Sameblod / Sânge de lapon a putut fi vizionat pana acum, in România, in iunie la TIFF si in cadrul Retrospectivei TIFF Bucuresti, pe 8 septembrie la Alba Iulia, 6 noiembrie Târgu Mureș, si pe 10 noiembrie la Cluj-Napoca si Bucuresti.

Sami Blood, alaturi de celelalte doua filme finaliste ale Premiului LUX (120 battements par minute și Western), va putea fi vazut inca o data, cu intrare libera, in cadrul Zilelor Filmului LUX la București!

Si, mai mult ca sigur, filmul laureat azi cu Premiul LUX 2017 — Sami Blood — va intra in curand si in cinematografele din toata tara, cum de altfel s-a intamplat cu aproape toate filmele castigatore din precedentii 10 ani de Premiu LUX (exceptie facand doar perioada 2009-2011).

Cat despre prezenta românească LUX, anul acesta e doar pentru a doua oara (in 2008 a mai fost o situatie similara), in istoria de 11 ani a Premiului LUX, cand un film românesc, o coproductie românească sau cel putin un nume românesc nu este pe lista scurta.

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.

4 thoughts on “‘Sami Blood’ câştigă Premiul LUX 2017 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *