Semneaza si tu petiția pentru anularea prevederilor Ordonanței de Urgență 76/2018!
Aproape 300 de regizori, actori, producători, scenariști, scriitori, artiști vizuali, solicită printr-o petiție, coaliției aflată la guvernare, să anuleze prevederile Ordonanței de Urgență nr. 76/2018 care vizează concursurile de proiecte culturale și proiecte cinematografice, în integralitatea lor.
Printre semnatarii petiției Stop politizării culturii se numără regizori – Nae Caranfil, Radu Jude, Stere Gulea, Alexandru Solomon, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Tudor Giurgiu, Adina Pintilie, Paul Negoescu, Iulia Rugină, Florin Iepan, producători – Ada Solomon, Anamaria Antoci, Miruna Berescu, actori – Victor Rebengiuc, Marius Manole, Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mihai Călin, regizori de teatru – Alexandru Dabija, Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, directori de imagine – Vivi Drăgan Vasile, Marius Panduru, Ana Drăghici, fostul ministru al Culturii – Corina Șuteu, dar și alte nume importante ale scenei culturale românești precum: Luiza Zan, Florin Iaru, Dan Perjovschi, Florin Lăzărescu, Aylin Cadîr, Adrian Schiop.
Lista completa a semnatarilor poate fi parcursa aici: petitieonline.com/stop_politizrii_culturii, unde puteti si dumneavoastra sa va alaturati, putând opta sa ramaneti anonim, daca doriti. Pana la ora publicarii acestui articol, numarul petenților depaseste 500!
Iata si textul petiției:
Membrilor Comisiilor de Cultură ale Senatului României și ale Camerei Deputaților
Într-o singură ședință de Guvern, prin simpla semnătură a unor miniștri pe o ordonanță de urgență (OUG 76/2018), cultura din România riscă să-și piardă libertatea de gândire.
Cu toții am crezut, multă vreme, că depolitizarea unei mari părți a finanțărilor publice pentru cultură și susținerea din fonduri publice, pe criterii artistice și nu partinice, a cinematografiei românești, atât de apreciată internațional, sunt și vor rămâne achiziții europene pentru totdeauna.
Considerăm însă că, prin includerea directă a unor angajați ai Ministerului Culturii și Identității Naționale în comisiile de evaluare de proiecte culturale și proiecte cinematografice, alcătuite principial din experți în domeniile de referință, cu cel puțin 3 ani vechime, politicul își dorește o intervenție directă în producția culturală și cinematografică. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu aceste mecanisme de finanțare, atragem atenția că adeseori comisiile de experți (ale Fondului Cultural Național și ale Fondului Cinematografic) sunt alcătuite din 3 persoane, iar ingerința unui membru al comisiei fără expertiză, numit prin Ordin de ministru, are efecte directe și imediate asupra independenței politice a selecției.
Independența artiștilor, garantarea liberei lor exprimări în diversele forme de artă și accesul nerestricționat pe criterii politice la fondurile culturale sunt condiții minime pentru dezvoltarea culturii într-un stat democratic și european, în care această cultură are statutul de serviciu public.
Finanțarea culturii pe criterii politice sau partinice este un fenomen care ține de sistemele totalitare, unde cultura este doar un instrument de propagandă și de control al gândirii, exprimării și creativității. Un fenomen pe care speram să nu-l mai vedem reactivat. Accesul publicului la o cultură finanțată conform cu direcții politice ne aduce aminte de vremuri pe care le speram apuse.
Din aceste motive, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la prevederile Ordonanței de Urgență 76/2018, care par să confirme o tentativă de control politic a finanțării culturale, și solicităm Parlamentului să dezbată de urgență, în sesiunea din toamnă, OUG 76/2018, pentru a opri ingerințele politice a căror suspiciune o ridică actul normativ.
Solicităm în mod imperativ anularea prevederilor OUG care vizează concursurile de proiecte culturale și proiecte cinematografice, în integralitatea lor.
Solicităm, de asemenea, comisiilor de cultură din Parlament să inițieze un dialog cu ministrul Culturii, George Ivașcu, și cu reprezentanții sectorului cultural, dialog pe care ministrul nu a dorit și nu pare că dorește să-l poarte direct cu artiștii, despre politica actuală a Ministerului Culturii și Identității Naționale (autorul acestei ordonanțe) și ce anume justifică măsurile pe care MCIN le ia în ultima vreme.