Marii castigatori de la Cannes, in premiera in România la Les Films de Cannes

Marii câștigători de la Cannes, în premieră în România la Les Films de Cannes a Bucarest

Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes, iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi proiectate în premieră în România la cea de-a 8-a ediție a Les Films de Cannes a Bucarest, între 13 și 22 octombrie.

120 battements par minute, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câștigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaționat la Cannes minute întregi după anunțul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor ’90, este și propunerea Franței la Oscarul pentru cel mai bun film străin de la anul. La Cannes a mai castigat, printre altele, si premiul FIPRESCI, plus Queer Palm Award! Filmul a fost vândut în aproape 40 de țări, iar în România va fi proiectat în premieră la Les Films de Cannes a Bucarest, urmând să fie distribuit apoi în cinematografe de Voodoo Films.

Deținătoare a unui Oscar pentru scenariul Lost in Translation, Sofia Coppola și-a adăugat anul acesta în palmares Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru drama The Beguiled. Acțiunea plasată în timpul Războiului Civil din Statele Unite, le are în rolurile principale pe Nicole Kidman, Kirsten Dunst și Elle Fanning, a căror existență izolată de restul lumii într-un internat de fete din Virginia, este bulversată de apariția caporalului unionist McBurney, Collin Farrell, căruia îi oferă refugiu și îi îngrijesc rănile.

Comparat de The Times cu Taxi Driver al lui Martin Scorsese, You Were Never Really Here, de Lynne Ramsay a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care amintește de rolul facut de Robert De Niro în povestea lui Martin Scosese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn și brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina, fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan.

Tot din competiția oficială vor fi prezentate în premieră în România și câștigătorul Palme D’Or, The Square, în regia lui Ruben Ostlund dar și Premiul Juriului, drama Loveless  în regia lui Andrei Zviaghințev, autorul lui Leviatan (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014 / nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin).

Selecția Les Films de Cannes a Bucarest  include și premiera filmului Jeune femme (Montparnasse bienvenue), regizat de Leonor Seraille, prezentat în competiția Un Certain Regard  și recompensat cu Premiul Camera d’Or. O poveste care o are în prim plan pe Paula, întoarsă de curând în Paris după o lungă absență, pregătindu-se de un nou început, fără a avea însă un plan de viață. Tot din competiția Un Certain Regard, va fi proiectat în festival și Wind River – Premiul pentru regie – Un Certain Regard, 2017 – semnat de Taylor Sheridan, autorul scenariilor unor filme ca Sicario sau Hell or High Water, pentru acesta din urmă fiind nominalizat la Oscar.

Documentarul lui Emmanuel Gras, Makala, o incursiune în viața unui tânăr vânzător de mangal din Congo, care se străduiește să asigure un viitor mai bun pentru el și familia lui, este marele castigator al sectiunii Semaine de la Critique anul acesta la Cannes. Tot în Semaine de la Critique, Premiul SACD a fost atribuit producției Ava, regizată de Lea Mysius, despre o tânără care își pierde treptat vederea. Ava e turnat pe pelicula de 35 mm!

Biletele pentru cea de-a opta ediție a Les Films de Cannes a Bucarest vor fi puse în vânzare săptămâna aceasta pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Mai multe detalii despre festival si filmele incluse puteti afla pe filmedefestival.ro sau urmarind pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Nu uitati de celelalte 7 orașe din tara, unde se vor desfasura editiile locale Les Films de Cannes: Brașov, Cluj-Napoca (proiect susținut de Asociația Suedia), Sibiu (în parteneriat cu Astra Film Sibiu), AradTimișoara, Iași si Suceava!

Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, si este susținut de BRD, Renault, Catena, Apa Nova, Groupama, Silva, TASTEmakers, Nespresso.
Parteneri ai festivalului: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, PiArt Vision, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

2 thoughts on “Marii castigatori de la Cannes, in premiera in România la Les Films de Cannes”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *