Les Films de Cannes a Timişoara cu intrare gratuita. Kornel Mundruczo si Valeriu Andriuță invitati

A doua ediție a Les Films de Cannes a Timişoara se desfasoara timp de trei zile, la Filarmonica Banatul, unde intrarea este gratuita la toate cele sapte proiectii

Filmele de la Cannes ajung la Timişoara pentru a doua ediţie a Festivalului Les Films de Cannes, care se va desfăşura în perioada 20-22 octombrie, la Filarmonica Banatul, cu intrarea liberă. Invitații speciali ai acestei ediţii sunt regizorul maghiar Kornel Mundruczo, care va veni pe 21 octombrie, de la ora 18:00, la proiecţia filmului Jupiter’s Moon și va participa la un dialog cu publicul la finalul filmului, și actorul Valeriu Andriuță care face parte din distribuția lungmetrajului A Gentle Creature, de Sergei Loznitsa. Cu ocazia participării sale la Timișoara, pe 22 octombrie, la ora 19:00, publicul va putea vedea și scurtmetrajul Chers amis, regizat de Valeriu Andriuţă, iar la finalul celor două filme îi vor putea adresa întrebări. Discuțiile cu invitaţii vor fi moderate de criticul de film Marian Rădulescu. Programul complet al Festivalului este disponibil pe filmedefestival.ro.

În drama alegorica A Gentle Creature realizata de Sergei Loznitsa, personajul principal este o femeie care pornește într-o căutare oarbă după răspunsuri și dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soțul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei. Jupiter’s Moon regizat de Kornel Mundruczo este inspirat Europa – una din lunile planetei Jupiter, descoperită de Galileo Galilei. Este povestea emigrantului Aryan, împușcat în momentul în care încerca să treacă granița și care acum poate să leviteze în voie.

Din selecţia Les Films de Cannes a Timişoara face parte şi filmul 120 battements par minute, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câștigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaționat la Cannes minute întregi după anunțul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor ’90, este și propunerea Franței la Oscarul pentru cel mai bun film străin de la anul. La Cannes a mai castigat, printre altele, si premiul FIPRESCI, plus Queer Palm Award! Filmul a fost vândut în aproape 40 de țări, iar la Timişoara va putea fi urmărit  sâmbătă, 21 octombrie, la ora 21:00, urmând să fie distribuit apoi în cinematografe de Voodoo Films.

A doua ediţie a Festivalului Les Films de Cannes a Timişoara va fi inaugurată pe 20 octombrie, la ora 22:00, de proiecția filmului lui Ruben Ostlund, The Square, câștigătorul Palme d’Or-ului Cannes 2017. Les Films de Cannes a Timişoara va prezenta şi Happy End, realizat de Michael Haneke. Dublu câștigător al prestigiosului premiu (The White Ribbon,  Amour), austriacul Michael Haneke a revenit anul acesta la Cannes cu Happy End, o comedie neagră care prezintă declinul unei familii burgheze europene și în care Isabelle Huppert joacă rolul principal.

Good Time, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de fratii Josh si Benny Safdie, va fi proiectat la Timişoara pe data de 21 octombrie si vine direct din Competiția Oficiala Cannes 2017. In România filmul este distribuit de Voodoo Films. Programul va fi completat duminică, 22 octombrie, cu superbul si amuzantul Paterson, de Jim Jarmusch, care a făcut parte din selecția oficială de la Cannes din 2016. Paterson trăiește în Paterson, New Jersey, si este un șofer de autobuz care scrie poezii, inspirat de viata pe care o duce alături de iubita lui Laura si buldogul lor englez.

Si nu uitati, anul acesta, pe langa editia a 8-a de la Bucuresti, Les Films de Cannes vor mai fi si la: Brașov (ultimele doua zile de desfasurare!), Arad, Iași si Suceava.

Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, si este susținut de Renault.
Colaboratori ai editiei locale Timișoara: Institutul Francez Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Magus Consulting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *