Les Films de Cannes a Iași cu intrare gratuita. Actorul Nahuel Perez Biscayart deschide acesta a doua editie

Les Films de Cannes a Iasi se desfasoara timp de trei zile la Ateneul din Iași, unde intrarea este gratuita la toate cele sapte proiectii

Les Films de Cannes, festivalul cu opt ani de tradiţie in prezentarea celor mai importante filme de arta ale anului, vine la Ateneul din Iași în perioada 20-22 octombrie 2017. Actorul argentinian Nahuel Perez Biscayart este invitatul special al celei de-a doua ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Iaşi şi va participa vineri, 20 octombrie, începând cu ora 19.00, la proiecţia filmului 120 battements par minute, în regia lui Robin Campillo, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017. La finalul acestei proiectii va fi o sesiune de intrebari moderata de criticul de film Irina Margareta Nistor. Cu această ocazie, va fi inaugurat Cinematograful Ateneului din Iaşi, în prezenţa invitatului special, dar şi a regizorului Cristian Mungiu! Programul complet al Les Films de Cannes a Iaşi este disponibil pe filmedefestival.ro.

120 battements par minute este o drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor ’90, este și propunerea Franței la Oscarul pentru cel mai bun film străin de la anul. La Cannes a mai castigat, printre altele, si premiul FIPRESCI, plus Queer Palm Award! Filmul a fost vândut în aproape 40 de țări şi va putea fi văzut la Les Films de Cannes a Iaşi, în deschiderea Festivalului, urmând să fie distribuit apoi în cinematografe de Voodoo Films.

Câștigătorul Palme d’Or-ului Cannes 2017, The Square, în regia lui Ruben Ostlund, va fi prezentat Les Films de Cannes a Iaşi, pe 21 octombrie, începând cu ora 20.30. Din programul Les Films de Cannes a Iaşi fac parte si filmele A Gentle Creature, regia Sergei Loznitsa și Jupiter’s Moon al regizorului maghiar Kornel Mundruczo, ambele prezentate în competiția oficială a festivalului de la Cannes.

Un alt film din program este You Were Never Really Here, de Lynne Ramsay, care a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care amintește de rolul facut de Robert De Niro în povestea lui Martin Scosese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn și brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina, fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan.

Good Time, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de fratii Josh si Benny Safdie, va fi proiectat la Iași pe data de 21 octombrie si vine direct din Competiția Oficiala Cannes 2017. In România filmul este distribuit de Voodoo Films.

În ultima zi, pe 22 octombrie, va fi prezentat publicului din Iași superbul si amuzantul Paterson, de Jim Jarmusch, care a făcut parte din selecția oficială de la Cannes din 2016. Paterson trăiește în Paterson, New Jersey, si este un șofer de autobuz care scrie poezii, inspirat de viata pe care o duce alături de iubita lui Laura si buldogul lor englez.

Si nu uitati, anul acesta, pe langa editia a 8-a de la Bucuresti, Les Films de Cannes vor mai fi si la: Brașov (ultimele doua zile de desfasurare!), Timișoara, Arad si Suceava.

Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, si este susținut de Renault.
Parteneri ai editiei locale Iași: Artis, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *