Câștigătorul Golden Globes pentru cel mai bun film (comedie) — Lady Bird — în debutul American Independent Film Festival, în premieră în România pe 27 aprilie
Unul dintre cele mai lăudate filme din finalul lui 2017, Lady Bird, în regia Gretei Gerwig, câștigător a două Globuri de Aur și nominalizat la 5 premii Oscar, va fi proiectat pentru prima dată în România în cadrul AmericanIFF, vineri, 27 aprilie, de la 18:00, la CinemaPRO. Biletele pentru avanpremiera filmului cât și pentru proiecțiile în premieră ale titlurilor Certain Women și The Rider la AIFF sunt deja disponibile pe Eventbook.ro.
Lungmetrajul Lady Bird marchează debutul regizoral al Gretei Gerwig, una dintre cele mai iubite personalități din lumea filmului independent. În același timp, Greta Gerwig este cea mai tânără regizoare al carei film a fost distins cu un Glob de Aur, și doar a cincea femeie nominalizată ca regizor la Oscaruri. Un alt Glob de Aur i-a revenit actriței Saoirse Ronan, care o interpretează pe Christine „Lady Bird” McPherson, o absolventă de liceu și proaspăt studentă, aflată în conflict cu familia și lumea.
Distribuția Lady Bird este completată si de Timothee Chalamet, cunoscut pentru rolul excelent din Call Me by Your Name, pentru care a primit câte o nominalizare la Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA.
O a doua proiectie Lady Bird este duminică, 29 aprilie, ora 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului!
John Cassavetes, figură legendară a cinematografului independent american – retrospectivă cu intrare libera la American Independent Film Festival
American Independent Film Festival aduce anul acesta un omagiu lui John Cassavetes – cea mai emblematică figură a cinematografului independent american – realizând o retrospectivă cu 5 dintre cele douăsprezece filme ale acestuia. Cassavetes a influențat substanțial generații de cineaști, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Românesc, care l-a numit în repetate rânduri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evoluția cinematografică.
Totodată, John Cassavetes este cel care a avut un rol major în cariera lui Peter Falk, cunoscut publicului român din popularul serial al anilor ’70-’80-’90, Columbo. John Cassavetes, el însuși actor, dar și regizor și scenarist, a fost căsătorit cu Gena Rowlands, actrița fetiș a filmelor sale, iar copiii săi i-au preluat pasiunea.
John Cassavetes este considerat unul dintre pionierii filmului american. A fost nominalizat de trei ori la Oscar, ca scenarist, actor și regizor, și a primit Ursul de Aur la Berlin în 1984 pentru Love Stream și Leul de Aur la Veneția pentru Gloria în 1980.
Cassavetes și-a păstrat controlul creativ asupra filmelor prin autofinanțare, atrăgându-și prietenii actori în experimentele sale cinematografice și folosindu-se de locații precum casa proprie sau cea a soției, actrița Gena Rowlands. Bazându-se pe interpretări improvizate și pe un stil cinematografic fluid, filmele sale sunt construite în jurul unor personaje complexe din punct de vedere psihologic, jucate cu naturalism de apropiați de ai săi ca Gena Rowlands sau Peter Falk.
Cinefilii bucureșteni vor avea ocazia să vadă în perioada 27 aprilie-3 mai, filmele Shadows (1959), Faces (1968), A Woman Under the Influence (1974), The Killing of a Chinese Bookie (1976) și Gloria (1980). Filmele vor fi introduse de cineaști sau critici de cinema, printre care si Cristian Tudor Popescu. Proiecțiile din Retrospectiva Cassavetes au loc la Cinema Muzeul Țăranului și accesul va fi liber, în limita locurilor disponibile. Se pot face rezervări pe Eventbook.ro.
► Faces (1968), vineri, 27 aprilie, ora 17:30
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor și cel mai bun actor în rol secundar, Faces relateaza o noapte decisivă din viața unui om de afaceri și a soției sale. După decizia de a divorța, cei doi petrec o seară în companii diferite, căutând dragoste și atenție cu consecințe tragice.
► Shadows (1959), sâmbătă, 28 aprilie, ora 16:00
Câștigător al Premiului Criticilor la Festivalul de Film de la Veneția, debutul regizoral al lui Cassavetes este o poveste liberă, care urmărește viețile a doi frați și a surorii lor mai mici, în anii ’50, în New York. Shadows este o piesă esențială a cinematografiei independente americane și un început definitoriu în opera lui Cassavetes.
► Gloria (1980), duminică, 29 aprilie, ora 15:30
Câștigătorul Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, Gloria marchează ultima întoarcere regizorală a lui Cassavetes la New York. Filmul i-a adus actriței Gena Rowlands o nouă nominalizare la Oscar, pe vremea cand aceste premii chiar aveau mai multa „greutate”.
► The Killing of a Chinese Bookie (1976), luni, 30 aprilie, ora 17:30
Un ‘neo-noir art-house’, in care eroul principal, Cosmo Vittelli (Ben Gazzara), proprietar al unui club de striptease din Los Angeles, reușește să își mențină integritatea, deși este înconjurat de comunitatea criminală a orașului. Totul este însă amenințat atunci când Vittelli îsi pierde clubul la un joc de noroc și singura modalitate de a-și păstra și salva modul de viață este prin a asasina un cămătar chinez, în numele mafiei. Ceea ce urmează este o spirală interminabilă a nesiguranței și auto-distrugerii.
► A Woman Under the Influence (1974), miercuri, 2 mai, ora 17:00
Conținând unele dintre cele mai memorabile, intense și emoționante scene arătate vreodată pe ecran, filmul i-a adus lui Cassavetes o nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun regizor. Soția sa, Gena Rowlands, a fost premiată la Globurile de Aur și Festivalul San Sebastian pentru cea mai bună actriță, și a obținut si o nominalizare la Oscar.
In distributie, alaturi de Rowlands, este si Peter Falk!
Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.
American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul Ambasadei SUA în România și UPC România.
Proiect cultural finanțat de CNC.
Mașina oficială: BMW
Parteneri: Dedeman, Qreator by IQOS, ICR, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Ro Image, InterComFilm, Voodoo Films, Eventbook, Our Big Day Out, Asociația Sister.
Partener de comunicare: PiArt Vision
One thought on “Lady Bird – doua Globuri de Aur, in debutul AIFF 2018. Retrospectiva John Cassavetes cu intrare libera (VIDEO)”