Ajuns la editia cu numarul 22, Festivalul Filmului European revine în 2018 într-un numar record de localități: București si sapte orașe din țară
Festivalul Filmului European (FFE) propune si anul acesta o selectie importanta de filme europene, cu peste 60 de titluri in București (7–13 mai), pentru aproape jumatate dintre ele accesul publicului fiind gratuit, in spatiile alternative (Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Spațiul Public European si Muzeul Național al Literaturii Române). Iar biletele pentru proiectiile din cele doua cinematografe (Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului) pot fi procurate si online de pe Eventbook, pretul fiind de 10 lei!
Punctul de atractie al FFE 2018 este numarul de filme clasice, valoroase, restaurate. De la bijuterii intimiste, la pelicule anti-razboinice faimoase, de la succese balcanice de public, la filme premiate la Cannes – o selectie care merită scoasa din arhiva la lumina prezentului.
Si pentru ca sunt un numar atat de mare de filme, va propunem spre ajutor o prima serie de recomandari, in ordine cronologica:
• Au revoir la-haut / La revedere acolo sus (regia: Albert Dupontel | 2017 | TRAILER)
(luni, 7 mai 2018, 19:45) Bucureşti – Teatrul Naţional Bucureşti – Gala de deschidere
Vom incepe cu filmul de deschidere FFE 2018, o comedie dramatică a cărei acțiune este plasată exact acum 100 de ani, în Franța. Filmul a primit mai multe Cesar-uri, printre care cele pentru cea mai bună regie și cea mai bună imagine.
Este singurul film la care accesul se face exclusiv pe baza de invitatie, cinefilii putandu-l vedea pe marile noastre ecrane incepand cu data de 29 iunie!
• Docuart — Secondo me / 10:34 to Belgrade
(marti, 8 mai 2018, 16:30) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
O prima selectie de filme documentare sub egida Docuart Fest.
• Western (regia: Valeska Grisebach | 2017)
(marti, 8 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public European – intrare gratuita
Unul dintre cele mai bune filme de la cea mai recenta editie de Cannes si totodata de anul trecut, un film extraordinar, finalist si al Premiului LUX 2017.
• Valea păcii / Dolina miru / Valley of Peace (regia: France Stiglic | 1956)
(marti, 8 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Institutul Cervantes – intrare gratuita
Premii: Cel mai bun actor – John Kitzmiller (Cannes 1957). Era editia de pe Croazetă, cand România, desi aflata intr-o perioada social-politica cruntă, avea doua filme in competitie la Cannes, Scurtă istorie a lui Ion Popescu Gopo chiar castigand Palme d’Or pentru scurtmetraj!
• Și va fi / Presentiment (regia: Valeriu Jereghi | 1992)
(marti, 8 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
Film selectionat la Cannes in 1993, cu actrita română Maria Ploae in rolul principal.
• Docuart — Angela / Momente de tăcere
(miercuri, 9 mai 2018, 16:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
Cea de-a doua selectie de filme documentare sub egida Docuart Fest.
• Viața străzii / A Ciambra (regia: Jonas Carpignano | 2017)
(miercuri, 9 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Institutul Cervantes – intrare gratuita
Îl are ca producator executiv pe Martin Scorsese si este un fel de semi-sequel la Mediterranea, succesul de necontestat din 2015 al aceluiasi regizor Jonas Carpignano. In rolul principal din A Ciambra il regasim pe copilul actor Pio Amato, ce interpretase acelasi rol, dar secundar in Mediterranea. De altfel, A Ciambra este dezvoltarea povestii scurtmetrajului omonim al lui Carpignano din 2014, cu acelasi Pio Amato in acelasi rol!
Premiat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2017.
• Viața și nimic altceva / La vie et rien d’autre (regia: Bertrand Tavernier | 1989)
(miercuri, 9 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Centrul Ceh – intrare gratuita
Premiat cu BAFTA in 1990 si doua European Film Awards – Oscarurile europene, in anul precedent!
• Căpitanul Conan / Capitaine Conan (regia: Bertrand Tavernier | 1996)
(miercuri, 9 mai 2018, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public European – intrare gratuita
„Un grup de soldați francezi ieșiți din închisorile militare, condus de căpitanul Conan, își duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la București, chiar și după declararea armistițiului.”
Un film turnat si in România, la Tulcea si Bucureşti, cu un numar semnificativ de actori români in distributie, in mici roluri secundare, printre care Adrian Pintea, Olga Tudorache sau chiar Radu Duda, devenit ulterior Principele Radu al României.
Nominalizat la doua European Film Awards, in 1997!
• O mamă își aduce fiul să fie împușcat / A Mother Brings Her Son to Be Shot (2017)
(miercuri, 9 mai 2018, 19:30) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
„Irlanda de Nord. Într-o seara, Majella O’Donnell își duce fiul adolescent, pe Philly, să fie împușcat în ambele picioare.”
Desi termenul e deja dus in ridicol in prezent in mass-media românească, se poate spune ca acest film e cu adevarat ŞOCANT!!!
• O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie | 1994)
(joi, 10 mai 2018, 20:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
Un film românesc important, in regia marelui Lucian Pintilie. Cu actrita britanica Kristin Scott Thomas in distributie, filmul a fost in competitie la Cannes, in 1994!
(Celelalte recomandari le regasiti in acest articol)
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.
CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2018!
Uau, ce articole super documentate faceti, mulțumeeesc!