De neratat la Festivalul Filmului European, 4-11 mai, Bucuresti (II)

Dupa ce intr-un articol precedent v-am recomandat noua filme din primele patru zile ale Festivalului Filmului European, iata si restul recomandarilor, pentru ultimele patru zile (8-11 mai) ale editiei FFE 2017 din Bucuresti. Pentru o parte dintre ele accesul publicului este gratuit! Iar in cazul proiectiilor cu bilet, nu uitati de premii. Amanunte gasiti la finalul acestui articol.

In scurt timp vom reveni pe CineGhid.ro si cu recomandarile pentru editiile locale FFE din Iași (12–14 mai), Tîrgu Mureș (19-21 mai), Gura Humorului (19–21 mai) si Timișoara (26–28 mai). Pana atunci, vizionare placuta! 🙂

La jeune fille sans mains Poster*** La jeune fille sans mains / Fata fără mâini / The Girl without Hands (2016 | 73′)
(Luni, 8 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
O interpretare speciala a unei povești a Fraților Grimm mai puțin cunoscută.
În vremuri foarte grele, un morar este nevoit să-şi vândă fata Diavolului. Protejată de puritatea ei, fata reuşeşte să scape, dar rămâne fără mâini. Îndepărtându-se de famile, se întâlnește în drumul său cu zeița apelor, cu un grădinar blând și cu un prinț. O lungă călătorie spre lumină…
La jeune fille sans mains a fost in 2016 selectionat la Cannes, in sectiunea neoficiala ACID!

Ma vie de courgette / Viața mea de dovlecel / My Life As a Courgette (2016 | 70′)
(Luni, 8 mai 2017, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public Europeanintrare gratuita
Deși numele său este Icare, îi place să-și spună Courgette. E un băiețel de 9 ani. După moartea mamei sale, se împrietenește cu Raymond, ofițer de poliție.
Filmul are nenumarate distinctii, printre care selectia la Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2016, a fost inclus intre cele 3 finaliste la Premiul LUX 2016, nominalizat la Oscar si Globurile de Aur, castigator la Premiile Academiei Europene de Film!

Camera Obscura (2016 | 84′)
(Luni, 8 mai 2017, 20:00) Bucureşti – Institutul Cervantes intrare gratuita
În România perioadei comuniste, cinecluburile erau foarte active. Găzduite de mari întreprinderi, universități sau așezăminte culturale, ele instruiau și finanțau neprofesioniștii care doreau să se exprime prin film. În contextul unei cenzuri dure și a unor condiții tehnice speciale, de neimaginat astăzi, ei au realizat adevărate bijuterii cinematografice.
O scurta cronica a acestui film puteti gasi aici, alaturi de trailer.

Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk PosterNice People / Oameni buni / Trevligt folk (2015 | 92′)
(Marti, 9 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Institutul Cervantes intrare gratuita
Un grup de tineri părăsește Somalia pentru a scăpa de război. Ei ajung într-un mic oraș din Suedia, în care le este destul de greu să se integreze. Un antreprenor local găsește o modalitate de a-i ajuta: folosește sportul ca punte de legătură între oameni. Pune bazele primei echipe naționale somaleze de bandy (sport asemănător hockey-ului pe gheață), cu scopul de a-i trimite la campionatul mondial de bandy din Siberia.
O poveste inedita, pozitiva si, de ce nu, inspirationala!

Scurtmetraje R. Moldova (2015-2017 | 94′)
(Marti, 9 mai 2017, 20:30) Bucureşti – Institutul Cervantes intrare gratuita
Calupul de 5 filme include:
• Flutulus, 2016, 30′, regia: Igor Sadovski
• Menajerul, 2015, 30′, regia: Radu D. Zaporojan
• Paparuda, 2017, 15′, regia & scenariul: Lucia Lupu, muzica: Surorile Oşoianu
• Profu’, 2016, 7′, regizori: Gheorghe Ciobanu, Ana Tănase, Tatiana Luca, Dumitru Hantea, Corina Bodlev
• Şi eu sunt om, 2016, 11′, regizori: Raisa Răzmeriţă, Andriana Preutesa, Vladimir Ciulac

*** Occhi chiusi / Ochi închiși / Shut Eyes (2015 | 84′)
(Marti, 9 mai 2017, 21:30) Bucureşti Cinema Elvira Popescu
Nicole este o femeie care își dorește să aibă un control strict asupra propriei vieți, până la cele mai mici detalii. Luptând împotriva unor amenințări obscure care îi pun în pericol fetița, aceasta va descoperi un adevăr greu de suportat.
“Mintea protagonistei este populată de umbrele difuze ale unor amintiri dureroase. Numai printr-o cale abruptă spre autoanaliză, declanșată de evenimente discrete, dar semnificative, aceasta devine capabilă să interpreteze adevărul cumplit din spatele barierelor care îi încețoșează memoria.” (FilmItalia.org)
Este debutul in lungmetraj de fictiune si unicul film de autor al italianului Giuseppe Petitto, care a murit intr-un tragic accident auto in 2015, la varsta de 46 de ani, la scurt timp dupa terminarea filmarilor.

*** Mother / Mamă / Ema (2016, 89′)
(Miercuri, 10 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
Elsa are grijă 24 de ore din 24 de fiul ei, Lauri, aflat în comă ca urmare a unei răni cauzate de o împușcătură. Circumstanțele acesteia sunt încă neelucidate, deși este o comunitate unită, în care fiecare știe totul despre fiecare. Mai puțin despre ce se întâmplă chiar în fața sa.
Filmată aproape în întregime în interiorul casei Elsei, cu un stil de interpretare actoricească ce amintește de Aki Kaurismaki, drama cu accente de comedie neagră a fost propunerea Estoniei pentru Oscar într-o limbă străină în 2017.

Toni Erdmann (regia & scenariul: Maren Ade | 2016 | 162′)
(Miercuri, 10 mai 2017, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public Europeanintrare gratuita
Ines lucrează într-o corporație germană cu sediul în București. Viața sa este perfect organizată până când tatăl său, Winfried, decide să îi facă o vizită neașteptată, îndoindu-se că aceasta este cu adevărat fericită. Sosirea declanșează schimbări în viața lui Ines, iar situațiile prin care trece sunt cel puțin stânjenitoare, însă tatăl o va ajuta să dea un nou sens vieții sale, datorită unui personaj imaginar: Toni Erdmann.
O cronica a lui Toni Erdmann puteti citi aici.

Powidoki Poster*** Powidoki / Imaginea de apoi / Afterimage (regia: Andrzej Wajda | 2016 | 98′)
(Miercuri, 10 mai 2017, 20:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
Povestea carismaticului pictor Wladyslaw Strzeminski, care s-a opus realismului socialist și a reușit să își păstreze libertatea artistică, si mai ales demnitatea, în ciuda obstacolelor de ordin politic de care s-a lovit.
Mai multe amanunte despre ultimul film al regretatului regizor Andrzej Wajda gasiti in acest articol.

*** Vara s-a sfârșit / Summer’s Over (2016 | 105′)
(Miercuri, 10 mai 2017, 20:30) BucureştiCinema Muzeul Țăranului
În timpul vacanței de vară, într-un mic oraș de pe malul Dunării, Mircea îl ajută pe Alex să să pună la cale ceva periculos și ieşit din comun.
Vara s-a sfârșit este un film rarisim in peisajul românesc de gen, despre care puteti afla mai multe in acest articol.

Două lozuri / Two Lottery Tickets (2016 | 86′)
(Joi, 11 mai 2017, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public Europeanintrare gratuita
Cea mai buna comedie romaneasca recenta, realizata chiar de catre ambasadorul FFE de anul acesta, Paul Negoescu! Spotul de promovare FFE realizat de Paul il puteti vedea aici.
3 bărbați dintr-un oraș de provincie, care au mare nevoie de bani, decid să cumpere un bilet la loterie. Insă la scurt timp se intampla ceva cu biletul câștigător.
Va invitam sa cititi si o scurta cronica a acestui film.

Felices 140 Poster*** Felices 140/ 140 fericiți / Happy 140 (2015 | 98′)
(Joi, 11 mai 2017, 20:30) Bucureşti – Cinema Elvira Popescu
Pentru a-și sărbători cea de a 40-a aniversare, Elia își invită prietenii la o casă de vacanță, unde le dă o veste incredibilă: a câștigat la loterie 140.000.000 de €! După marele anunț, atmosfera în casă devine din ce în ce mai tensionată, fericirea oamenilor se transformă treptat în lăcomie, iar prietenii încep să plănuiască cum să intre în posesia banilor Eliei.

*** FFE își premiază spectatorii!
3 dintre spectatorii plătitori de bilete la proiecțiile de la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu vor fi răsplătiți după festival cu câte un abonament pe 1 an la MUBI.com, o platformă internațională de filme (Video on Demand – VoD) ce oferă „filme de festival, filme cult și clasice”.
Deși vizionarea unui film în sala de cinema este o experiență ce nu poate fi, nici pe departe, egalată de VoD, MUBI este o adevărată „cinematecă de acasă” pentru iubitorii de filme de calitate.
Pentru a fi premiați, este suficient să păstrați codul de bare al biletelor cu care veți intra la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu, și să urmăriți, pe 30 mai (după încheierea FFE), site-ul www.ffe.ro, unde vor fi anunțate biletele câștigătoare în urma tragerii la sorți.

2 thoughts on “De neratat la Festivalul Filmului European, 4-11 mai, Bucuresti (II)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *