Festivalul Filmului European (FFE), ajuns la a 21-a editie, propune si de aceasta data o selectie importanta de filme europene de valoare, cu peste 60 de titluri proiectate in 5 orase, pentru o parte dintre ele accesul publicului fiind gratuit! Insa FFE nu se rezuma – mai nou – doar la vizionari clasice, ci isi provoaca publicul la dezbatere si il invita sa experimenteze realitatea virtuală prin proiectiile VR, o inovatie cinematografica ce ajunge si la Cannes, anul acesta!
Editia FFE 2017 are urmatorul calendar: București (4–11 mai), Iași (12–14 mai), Tîrgu Mureș (19-21 mai), Gura Humorului (19–21 mai) si Timișoara (26–28 mai).
Iata ce va recomandam sa nu ratati, in ordine cronologica:
Toivon tuolla puolen / Cealaltă parte a speranței / The Other Side of Hope (regia: Aki Kaurismaki | 2017 | 98′)
(Joi, 4 mai 2017, 19:30) Bucureşti – Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
Filmul spune cu umor povestea unui refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde speră să obțină azil. Cererea lui este respinsă și, astfel, este nevoit să trăiască pe străzi. Drumul i se intersectează cu cel al unui excentric vânzător ambulant și devenim martorii unei prietenii neobișnuite între doi oameni provenind din lumi diferite.
Toivon tuolla puolen a castigat Ursul de Argint pentru Regie, anul acesta la Berlin!
The Temptation of Saint Anthony, Hieronymus Bosch / Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (2016 | 26′)
(Vineri & Sambata, 5 & 6 mai 2017, 11:00-19:00) Bucureşti – Muzeul Național de Artă al României – proiectie VR / intrare gratuita
Amurgul Evului Mediu a fost bântuit de terori și suspiciuni. Pentru a vindeca o lume desfigurată de suferință și febră, Hieronymus Bosch a folosit o adevărată magie în Ispitirea Sfântului Anton (triptic realizat în 1501), în care artistul s-a dezlănțuit după pofta inimii în crearea de monștri, tocmai pentru că s-a bazat pe pensulă ca să domesticească demonii.
Filmul face parte din seria Smart Secrets of Great Paintings (Secretele inteligente ale marilor picturi) si include o experiență virtuală adiţională de 6 minute, care ne oferă o incursiune în spațiul fantastic al operei.
Notes on Blindness / Despre orbire. Călătorie într-o lume lipsită de vedere (2016 | 102′)
(Vineri, 5 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Centrul Ceh – proiectie VR / intrare gratuita
În vara anului 1983, cu câteva zile înainte de nașterea primului său fiu, John Hull, scriitor și teolog, își pierde vederea. Încercând să facă față schimbărilor majore din viața lui, Hull începe să țină un jurnal audio. Pe parcursul a 3 ani, scriitorul înregistrează o mărturie unică despre pierdere, renaștere și reînnoire, explorând lumea interioară a orbirii.
*** Austerlitz (regia: Sergei Loznitsa | 2016 | 93′)
(Vineri, 5 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
Există locuri în Europa care reprezintă amintiri dureroase ale trecutului – fabrici în care oamenii au fost transformați în cenușă. Sunt situri memoriale deschise publicului și care primesc mii de turiști în fiecare an. Filmul caută răspunsul la întrebarea: ce îi face pe turiști să viziteze un fost lagăr de concentrare?
As I Open My Eyes / Când am deschis ochii (2015 | 102′)
(Vineri, 5 mai 2017, 19:00) Bucureşti – Spațiul Public European – intrare gratuita
Un film extraordinar, perfect din toate punctele de vedere!
Tunisia, vara anului 2010, cu câteva luni înainte de revoluție. Avem o ciocnire intre cultură și familie, văzută prin ochii unei tinere femei tunisiene care încearcă să armonizeze așteptările familiei sale tradiționale cu pasiunile ei creative, ea fiind cântăreață într-o trupă politică de rock.
As I Open My Eyes a fost inclus intre cele 3 filme finaliste pentru cel mai recent Premiu LUX (2016)!
*** Marija (2016 | 100′)
(Vineri, 5 mai 2017, 20:30) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
Un film in care veti auzi si cuvinte in limba română 🙂
Marija, o tânără din Ucraina, este cameristă într-un hotel din Dortmund, Germania, dar vrea să își deschidă un coafor. Pentru asta pune bani deoparte în fiecare lună. Când este concediată, începe să caute, cu febrilitate, alte surse de venit. Ajunge să considere că propriile sentimente, corpul sau relațiile pe care le are cu cei din jur sunt mai puțin importante decât împlinirea unui vis.
All These Sleepless Nights / Toate aceste nopți nedormite (2016 | 100′)
(Sambata, 6 mai 2017, 20:30) Bucureşti – Centrul Ceh – intrare gratuita
Michal Marczak i-a întâlnit pe Krysztof și Michal la o petrecere în Varșovia. După 3 luni în care au ținut legătura, regizorul a început să îi filmeze și a continuat timp de 1 an și jumătate. Practic a înregistrat viața a doi adulti în devenire, pentru care noaptea și petrecerea nu se mai termină niciodată. Fumează, fac excese, flirtează cu fete și sunt campioni la pălăvrăgeală.
*** Safari (regia: Ulrich Seidl | 2016 | 90′)
(Duminica, 7 mai 2017, 18:30) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
Turism de vânătoare. Turiști austrieci și germani, la vânătoare de vânat mare, pe vastele întinderi sălbatice din Africa, unde pasc antilope, zebre și alte turme de erbivore. Își pândesc viitoarea pradă, împușcă și pozează cu animalele pe care le-au doborât. Se bucură de escapadă, sunt în perfectă siguranță, se simt bine și își trec în revistă trofeele. Un film de vacanță despre vânătoare și despre natura umană.
*** In the Same Garden / În aceeași grădină (2016 | 90′)
(Duminica, 7 mai 2017, 21:00) Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului
Un omnibus – o colecție de scurtmetraje – care abordează relațiile turco-armene prin intermediul poveștilor personale. Filmul folosește puterea cinematografiei pentru a ne aminti de umanitate și de istoria noastră complicată.
Printre cei 7 regizori, il vom descoperi si pe românul Adrian Sitaru, care se ocupa de segmentul Hero Test, în care îi vom putea recunoaste jucând pe Adrian Titieni sau Ioana Flora. Sloganul care defineste scurtmetrajul lui Sitaru este „Toti putem fi eroi. Sau criminali”.
3 dintre spectatorii plătitori de bilete la proiecțiile de la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu vor fi răsplătiți după festival cu câte un abonament pe 1 an la MUBI.com, o platformă internațională de filme (Video on Demand – VoD) ce oferă „filme de festival, filme cult și clasice”.
Deși vizionarea unui film în sala de cinema este o experiență ce nu poate fi, nici pe departe, egalată de VoD, MUBI este o adevărată „cinematecă de acasă” pentru iubitorii de filme de calitate.
Pentru a fi premiați, este suficient să păstrați codul de bare al biletelor cu care veți intra la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu, și să urmăriți, pe 30 mai (după încheierea FFE), site-ul www.ffe.ro, unde vor fi anunțate biletele câștigătoare în urma tragerii la sorți.
Când am deschis ochii e un film extraordinar!