Competiția românească de la Animest 2022: 14 invitații în lumea imaginației
O oglindă a procesului parcurs de animația românească de-a lungul timpului, secțiunea competițională a Animest dedicată scurtmetrajelor autohtone continuă să promoveze și la această ediție performanțele creatorilor de la noi din țară. Între 7 și 16 octombrie, 14 noi producții vor fi prezentate pe marele ecran în cadrul Competiției românești și vor concura pentru premiul secțiunii, în valoare de 5000 de lei, oferit de Institutul Cultural Român. Prezențe constante la Animest sau artiști aflați la debut, autorii filmelor incluse anul acesta în Competiția românească fac o incursiune în teritorii fantastice sau se reîntorc asupra celor mai intime experiențe.
Două dintre scurtmetrajele incluse în secțiunea competițională dedicată filmelor autohtone concurează la această ediție și pentru Trofeul Animest: Suruaika, un film de Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, în care un bărbat adoptă un pui de pisică, fără să știe ce grozăvie îl așteaptă, și Sasha (r. Serghei Chiviriga), despre un adolescent care ajunge să descopere într-un mod ciudat adevărul despre propria identitate.
Cate Cherecheș a câștigat ediția din 2021 a Incubatorului de animație – programul Animest dedicat liceenilor pasionați de filmul de animație. Anul acesta ajunge în Competiție cu primul său film – Tab ur et, despre ascensiunea și decăderea vieții. Surprinzătoare va fi și revederea cu Maria Scutaru, câștigătoarea ediției din 2020 a programului, care debutează în secțiunea de scurtmetraj românesc cu Three, o perspectivă 2D asupra separării.
Adrian Băluță revine în competiția dedicată filmelor autohtone cu 947 – Ce coincidență, o poveste dintr-o altă lume, în care nimic nu e ceea ce pare, iar Ioachim Stroe se întoarce cu Viață de clovn, un cocktail de tehnici 2D, 3D, live action și efecte speciale în care un om este nevoit să-și trăiască toată viața ca un clovn. Propunerea lui Călin Gherghevici la această ediție este Vecinul, un film în care doi copii scapă mingea în curtea unei case abandonate.
O dansatoare pierde legătura cu realitatea pe măsură ce memoria ei se deteriorează în Nu–mă–uita, filmul regizoarei Ruxandra-Maria Socor, în timp ce Sentiment familiar, rezultatul colaborării dintre artistul vizual Tudor Prodan și creatorul muzical Alex Halka, explorează într-o manieră inedită lupta cu depresia. Relația artistului cu propria sa creație a inspirat-o pe Alina Gheorghe în realizarea filmului Degete de sticlă, în timp ce Copilul și urâtul (r. Victor Andrei-Ionescu) imaginează povestea din imaginarul unui băiat, în care ,,urâtul’’ este personajul negativ.
Un grup de infractori panda reușește să spargă o bancă în The Great Cane Robbery (r. George Sorinca), în timp ce un băiat se străduiește fără succes să-i fure mânecile unei fete în Oprește-te! Termină! Încetează (r. Eugen Munteanu). The Joy, filmul Biancăi Sava, este povestea unei fete ale cărei transformări fizice normale de-a lungul timpului atrag batjocura celor din jur, dar efectele hărţuirii asupra ei se vor transforma în acceptare și iubire de sine.
În afara competiției, iubitorii filmelor de animație vor vedea pe marele ecran Amok, o coproducție Ungaria-România, în regia lui Balazs Turai, premiată anul acesta cu trofeul de Cristal la Annecy!
Scurtmetraje românești pot fi văzute şi în alte secţiuni ale Animest:
- Speak KDSK | Canada, regia Ileana Dana Darie / Competiţia internaţională de scurtmetraj
- ‘Anotimpuri’ – Vali Sterian & Voltaj | r. Andrada Iacobeţ, Bogdan Nedelcu / Animusic Night
- ‘Cântec de adormit adulţi’ – Alex Ștefănescu | r. Corina Oprea / Animusic Night
- ‘Ten Degrees of Strange’ – Robert Macfarlane & Johnny Flynn | Romania / SUA, r. Lynn Tomlinson / Animusic Night
Toate filmele Animest amintite vor fi disponibile şi online, începând cu ora din program și vor putea fi vizionate până la sfârșitul festivalului. Filmele online vor putea fi accesate oriunde pe teritoriul României!
Amanunte si programul complet: Animest.ro
Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, CNC România și ICR.
Proiect co–finantat de Primăria Municipiului București prin ArCuB în cadrul programului ‘București afectiv 2022’.
Parteneri: Groupama, Domeniile Sâmburești, McDonald’s, Heineken Silver, Pop Cola, VITAMIN AQUA, Autonom, Spor Policolor, KAFUNE, Magazine Certificate LEGO, Editura Arthur, ArtHub, Urban DADA, Ogilvy, StudioSet
Parteneri instituționali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Goethe-Institut, Institutul Cultural Maghiar, Ambasada Japoniei, Japan Foundation, UNATC, AFN
Partener de monitorizare: MediaTrust
Animest e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Animest intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.
One thought on “7-16 octombrie: Filmele româneşti de la Animest 2022 (VIDEO)”