3 filme româneşti noi selectate la San Sebastian

foto: CNC România

Doua dintre ele vor concura chiar in competitia oficiala a Festivalului de Film de la San Sebastian, unul dintre cele mai importante 8 festivaluri de film din lume

Vineri a inceput o noua editie a Festivalului de la San Sebastian din Spania (22-30 septembrie). Dupa Karlovy Vary, unde România a avut trei filme selectate in competitii (primind cu aceasta ocazie si doua premii speciale), iata ca la San Sebastian se repeta performanta extraordinara a altor 3 noi filme românesti. Desi nici la San Sebastian, festival ajuns anul acesta la editia cu numarul 65, filmele românesti nu prea s-au lipit de vreun premiu major de-a lungul timpului, speranta e totusi dubla pentru o Scoică de aur, pentru care avem selectate doua pelicule: Pororoca  si Soldaţii. Poveste din Ferentari.

Pororoca (regia Constantin Popescu)

Pororoca, primul film românesc inclus in Selectia Oficiala, e povestea lui Tudor și a Cristinei, care duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Pororoca  este noul film semnat de Constantin Popescu si va fi in premiera mondiala la San Sebastian, unde va avea prima proiectie pe 26 septembrie. Un extras din film puteti vedea AICI!

Soldaţii. Poveste din Ferentari (regia Ivana Mladenovic)

Tot in Selectia Oficiala este inclus si Soldaţii. Poveste din Ferentari, care spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Soldaţii. Poveste din Ferentari, debutul in lungmetraj al Ivanei Mladenovic, este in premiera europeana, dupa cea mondiala de la tiff., cu o prima proiectie la San Sebastian pe 27 septembrie. AICI puteti urmari primul trailer! Filmul soseste pe marile noastre ecrane in 2 februarie 2018.

Un om la locul lui (regia Hadrian Marcu)

Un om la locul lui / A Decent Man, cel de-al treilea film românesc selectat la San Sebastian, in premiera mondiala, este un alt debut in lungmetraj, semnat de Hadrian Marcu, inclus in Glocal in Progress. Aceasta sectiune este destinata profesionistilor din domeniu si include filme aflate in faza de post-productie, proiectia fiind programata maine, 25 septembrie!

Un om la locul lui  este Petru, un inginer in foraje, ce traieste intr-o comunitate de sondori petrolieri si care are o dilema. Cu toate ca e pe cale sa se insoare cu iubita lui Laura, care e insarcinata, el este implicat si intr-o relatie cu sotia unuia dintre colegi, Sonia, care sufera un grav accident la munca. Pe cand noua viata a lui Petru pare astfel ca incepe, cea a Soniei pare ca se sfarseste. Desi se simte dator acesteia cu ceva, in aceeasi masura crede ca are o responsabilitate fata de viitorul copil. Laura afla de relatia lui Petru cu Sonia, iar lucrurile se complica.

Bogdan Dumitrache are astfel dubla prezenta anul acesta la San Sebastian, avand roluri principale atat in Un om la locul lui, cat si in Pororoca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *